Uluslararası çevreci örgüt Greenpeace, Avrupa Birliği yaptırımlarına rağmen Fransa'nın Rusya'ya uranyum transferini sürdürdüğünü öne sürdü. Bu iddia, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımları gündeme getiriyor.
SEVKIYATIN DETAYLARI
Fransız Dunkerque Limanı'ndan, nükleer santrallerden elde edilen bir düzine konteynere yüklenmiş uranyum, yeniden işlenmek üzere Rusya'ya gönderildi. Hafta sonu gerçekleşen bu sevkiyat, son üç yılda Paris'in Moskova'ya işlenmiş uranyum transferinin ilk kez gözlemlendiği anlamına geliyor. Ayrıca, Panama bandıralı Mikhail Dudin gemisi, düzenli olarak Fransa'dan St. Petersburg'a zenginleştirilmiş veya doğal uranyum taşıyor.
GREENPEACE'IN DEĞERLENDIRMESI
Greenpeace Fransa'nın nükleer kampanyasını yürüten Pauline Boyer, bu ticaretin 'yasa dışı değil ama ahlâksızca' olduğunu savundu. Boyer, Fransa'nın Ukrayna nükleer santralini işgal eden Rus devlet şirketi Rosatom ile sözleşmelerini sonlandırması gerektiğini vurguladı. Fransız elektrik şirketi EDF, 2018 yılında Rosatom'un yan kuruluşu Tenex ile 600 milyon avroluk bir anlaşma imzalamış ve bu anlaşma yaptırımlardan etkilenmemişti.



