Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, ekonomideki gidişata dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Akten, bu ay için yüzde 1.35 enflasyon ve 100 baz puanlık faiz indirimi beklediklerini belirterek, toplamda tepe noktadan bu yana yapılan 600-650 baz puanlık faiz indirimine rağmen bunun mevduat faizlerine yalnızca 350 baz puan yansıdığını ifade etti.
Maliyet Baskısı ve Kredi Faizleri
Mahmut Akten, Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesine karşın mevduat faizlerinin aynı hızda düşmemesinin kendileri için bir maliyet baskısı yarattığını vurguladı. Bu durumun, kredi faizlerini de aynı oranda indirememelerine neden olduğunu dile getirdi. Akten, sıkı para politikasının göründüğünden daha sıkı olduğunu düşündüklerini ve enflasyonun kısa vadede çözülemeyecek bir sorun olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Bu sürecin, kısa vadede memnuniyet yaratmasa da uzun vadede hem bankacılar hem de müşteriler için olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını sözlerine ekledi.
Türkiye Ekonomisinin Gücü ve Gelecek Öngörüleri
Akten, Türkiye ekonomisinin gerçekten çok güçlü olduğunu ve bu durumu özellikle yabancı yatırımcılara vurguladıklarını söyledi. Yüksek reel faiz ortamında dahi bu faiz seviyelerinden etkilenmenin sınırlı kaldığını düşündüğünü belirten Akten, faizlerin aşağı gelmesi ve risklerin azaldığı bir ortamda ekonominin daha hızlı yükselebilecek bir dinamiğe sahip olduğunu savundu. Savunma sanayii ve turizm gibi sektörlerin öne çıktığını, KOBİ'lerin ise özellikle kimya, ağır sanayi ve otomotivde dünya çapında lider konumlarda olduğunu vurguladı. Ancak, KKM'nin sonlanmasının TL mevduat rasyolarına beklenen katkıyı sağlamadığını ve son KKM dönüşlerinde paraların büyük oranda dolara yöneldiğini belirtti. Sene sonu enflasyon tahminlerinin mevcut durumda olsa da, 2026 sonu için enflasyonun yüzde 25 civarında, faizin ise yüzde 32 seviyesinde olmasını öngördüklerini ifade etti. Akten, Türkiye'nin jeopolitik konumu, genç ve eğitimli nüfusu ile start-up kültürünün, birçok Avrupa ülkesinin önünde büyümeyi sağlayacak büyük avantajlar sunduğunu sözlerine ekledi.



