GÜNDEM
Yayınlanma : 19 Ağustos 2025 13:27
Düzenleme : 19 Ağustos 2025 13:27

Erdoğan: İnsanlık büyük bir sınavdan geçiyor

Erdoğan: İnsanlık büyük bir sınavdan geçiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaşlar ve krizlerin insanlığı büyük bir sınavla karşı karşıya bıraktığını, Türkiye'nin ise mazlumlara her yerde yardım eli uzattığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaşlar, açlık, göç ve iklim krizlerinin insanlığı tarihinin en büyük sınavıyla karşı karşıya bıraktığını vurguladı. 300 milyondan fazla insanın en temel ihtiyaçlarından yoksun olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin mazlumun kimliğine ve inancına bakmaksızın her coğrafyada yardım eli uzatarak insanlık onurunu savunduğunu ifade etti.

TÜRKİYE-İSPANYA İŞ BİRLİĞİ

Erdoğan, Türkiye ile İspanya arasındaki köklü dostluğa değinerek, iki ülkenin NATO ve Avrupa-Akdeniz istikrarı için önemli stratejik ortaklar olduğunu belirtti. İspanya'nın Türkiye'nin AB sürecine verdiği desteği hatırlatan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı'nın 20. yılında farklılıkları zenginlik gören anlayışlarının, krizler karşısında mazlumlara umut mesajı verdiğini söyledi.

GAZZE'DE İNSANLIK AYAKLAR ALTINDA

İsrail'in Gazze'de uyguladığı politikaları sert bir dille eleştiren Erdoğan, İsrail'in insanlık dışı kuşatma, aç bırakma ve toplu cezalandırma uygulamalarının uluslararası hukuku ve insanlığın vicdanını ayaklar altına aldığını belirtti. 7 Ekim'den bu yana 61 binden fazla masum hayatını kaybettiğini, milyonlarca insanın evsiz kaldığını dile getirdi. Türkiye'nin bugüne kadar Gazze'ye 101 bin tondan fazla insani yardım ulaştırdığını, UNRWA'ya sağlanan desteğin 40 milyon doları aştığını ve Filistin halkının özgür ve onurlu bir geleceğe kavuşması için yardımların süreceğini kaydetti.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA TÜRK YARDIMLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yalnızca bölgesinde değil, farklı kıtalarda da insani yardım çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlattı. Somali'de kuraklığa karşı sulama sistemleri kurulduğunu, Sudan'da TİKA desteğiyle Türk-Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bölge halkına hizmet verdiğini, Bangladeş'teki Rohingya mültecileri için sahra hastanesinin 2017'den beri hizmet verdiğini, Afganistan'a İyilik Trenleri ile gıda ve ilaç desteği ulaştırıldığını, Latin Amerika ve Karayipler'de doğal afetlerde yardım ve kalkınma projeleri gerçekleştirildiğini ve COVID-19 döneminde 160'tan fazla ülkeye aşı ve ilaç desteği sağlandığını belirtti. Ayrıca Türkiye Bursları aracılığıyla binlerce yabancı öğrenciye eğitim imkanı sunulduğunu, kültürel mirasların restorasyonu ve eğitim projeleriyle insanlığın ortak hafızasına katkı yapıldığını ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin insani yardımda milli gelirine oranla dünyanın en cömert ülkelerinden biri olduğunu vurgulayarak, insani yardımın bir vicdan meselesi ve siyaset üstü olduğunu, Türkiye ve İspanya'nın Akdeniz'in iki yakasında evrensel değerlere bağlı iki dost ülke olarak daha adil bir dünyanın inşasında omuz omuza çalışacağını söyledi.