Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya gitti. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı. İki lider, baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde iki ülke ilişkileri ve Afrika'daki son gelişmeler ele alındı. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı ve liderler ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
11 YIL SONRA ANLAMLI BİR BULUŞMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 yıl aradan sonra Addis Ababa'yı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sahraaltı Afrika'daki en eski Türk büyükelçiliğinin 1926'da bu şehirde açıldığını hatırlatan Erdoğan, ziyaretinin bu büyükelçiliğin açılışının 100. yılına denk gelmesinin ayrı bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Erdoğan, Başbakan Abiy Ahmed'in göreve gelmesinden bu yana Etiyopya'nın geçirdiği siyasi, sosyal ve ekonomik dönüşümü takdirle karşıladığını ifade etti.
TİCARET HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR
İki lider, ticari yatırımlar, enerji, madencilik, tarım, iletişim ve eğitim gibi alanlardaki iş birliklerini derinlemesine görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine nasıl ulaşılacağını ve diğer potansiyel iş birliği alanlarının nasıl değerlendirileceğini ele aldıklarını açıkladı. Türkiye'nin Etiyopya'daki en büyük ikinci yatırımcı ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, 200'ü aşkın Türk firmasının yaklaşık 2,5 milyar dolarlık yatırımla 20 bin Etiyopyalıya istihdam sağladığını belirtti. Ayrıca, Türk müteahhitlik firmalarının demiryolu, turistik tesis ve enerji nakil hatları gibi alanlarda 2,6 milyar dolar değerinde 15 projeyi üstlendiğini ve bu projelerin artmasını temenni ettiğini söyledi.
BÖLGEDE BARIŞ VE İSTİKRAR VURGUSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede yaşanan çatışma ve acılara yenilerinin eklenmesini istemediklerini kesin bir dille ifade etti. Bölge sorunlarına bölge ülkeleri tarafından çözüm geliştirilmesi gerektiğine ve Afrika Boynuzu'nun yabancı güçlerin mücadele alanına dönüştürülmemesine inandıklarını belirtti. Bu bağlamda, İsrail'in Somaliland'ı tanımasının ne Somaliland'a ne de Afrika Boynuzu'na bir faydası olmadığını tekrar vurguladı. Erdoğan, Etiyopya ve Somali arasında Türkiye'nin arabuluculuğunda yürütülen Ankara Süreci'ndeki yapıcı tutumlarından dolayı her iki tarafa da teşekkür etti. Ziyaretinin bölgenin barış ve istikrarına katkı sunmasını umduğunu dile getirdi. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ise görüşmelerin verimli geçtiğini ve Etiyopya'nın bölgedeki stratejik öneminin Ankara tarafından kabul edildiğini ifade etti. Ülkesinin denize erişim arayışının önemli bir gündem maddesi olduğunu vurgulayan Ahmed, bu konuda Türkiye'den destek talebinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Etiyopya ile yüzyıllara dayanan ilişkileri geliştirmeye büyük önem verdiklerini, TİKA ve Maarif Vakfı aracılığıyla kültür köprüleri kurmaya devam edeceklerini söyledi. Ziyaret kapsamında, Erdoğan, Başbakan Ahmed'e 'Pamukkale beyazı' renkte bir Togg hediye etti.


