GÜNDEM
Yayınlanma : 20 Haziran 2026 14:47
Düzenleme : 20 Haziran 2026 14:47

Erdoğan'dan küresel denizcilikte iddialı çıkış: Türkiye, en çok savaş gemisi yapan ülkelerden

Erdoğan'dan küresel denizcilikte iddialı çıkış: Türkiye, en çok savaş gemisi yapan ülkelerden
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin savunma sanayisinde çığır açtığını, dünyanın en çok savaş gemisi yapan ülkelerinden biri haline geldiğini ve Romanya'ya ilk kez savaş gemisi ihraç edildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin denizcilik ve savunma sanayindeki yükselişine dikkat çekerek, ülkenin artık dünyanın en çok savaş gemisi üreten ülkelerinden biri olduğunu belirtti. Romanya heyetinin de katıldığı bir törende konuşan Erdoğan, Türkiye-Romanya dostluğunun yeni bir nişanesine tanıklık ettiklerini ve teslim edilen iki geminin donanmaya hayırlı olmasını diledi.

SAVUNMA SANAYİNDE TARİHİ BAŞARI

Erdoğan, dünyada yaşanan köklü değişimlere ve yeni güvenlik paradigmasına değinerek, Türkiye'nin bu süreci doğru okuyan ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Savunma sanayisine yapılan yatırımların meyvelerini verdiğini belirten Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz ay 996 milyon dolarlık savunma ve havacılık ürünü ihracatıyla tarihi bir rekora imza attıklarını açıkladı. Şu anda 15'ten fazla savaş gemisinin dost ülkelere ihraç edilmek üzere yapıldığını ve projelerin toplam değerinin 25 milyar Euro'yu aştığını ifade etti. Üretilen gemilerin en az yüzde 80'inin yerli imkanlarla yapıldığını ve muadillerinden daha üstün niteliklere sahip olduğunu sözlerine ekledi.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN VERİMLİ DÖNEMİ

Askeri gemi inşa sanayisinin 103 yıllık Cumhuriyet tarihindeki en yoğun ve verimli günlerini yaşadığını dile getiren Erdoğan, teslim edilen gemilerdeki savaş yönetim ve arama kurtarma sistemlerinin tamamen yerli ve milli şirketlere ait olduğunu vurguladı. Romanya ile imzalanan satış anlaşmasıyla Türkiye'nin ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği ülkesine savaş gemisi ihraç ettiğini belirten Cumhurbaşkanı, aynı zamanda Koç Hisar'ın da hizmete alındığını müjdeledi.