Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sierra Leone'de düzenlenen 'İklim Değişikliğine ve Çatışmalara Karşı Kadınlarda ve Kız Çocuklarında Dayanıklılığın İnşası' programına video mesaj gönderdi. Mesajında, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio'nun eşi Fatima Maada Bio'yu, kadınlar ve çocuklar adına gösterdiği güçlü liderlikten dolayı tebrik etti. Emine Erdoğan, Bio'nun hem Afrika First Ladyleri Kalkınma Örgütü Başkanı hem de 'Ellerinizi Kızlarımızdan Çekin' girişiminin kurucusu olarak yürüttüğü çalışmaların takdire şayan olduğunu ifade etti.
KADIN VE ÇOCUKLAR KRİZLERİN EN AĞIR BEDELİNİ ÖDÜYOR
Emine Erdoğan, iklim değişikliğinin tüm ülkeleri etkileyen önemli bir küresel sınav olduğunu vurguladı. Doğal afetler, kuraklık ve çatışmaların toplumları derinden sarstığını belirterek, bu krizlerin bedelini en ağır şekilde kadınların ve çocukların ödediğini söyledi. Sadece 2024 yılında 676 milyon kadın ve çocuğun çatışmaların ortasında yaşamak zorunda kaldığını, son iki yılda savaşlarda hayatını kaybeden kadın sayısının ikiye katlandığını aktardı. Ayrıca, iklim değişikliği nedeniyle 2050 yılına kadar 158 milyon kadının aşırı yoksulluğa sürükleneceğinin öngörüldüğüne dikkat çekti.
KADIN LİDERLİĞİYLE DAYANIKLILIK ARTIRILABİLİR
Emine Erdoğan, kadınların müreffeh ve adil bir dünya inşasının ana aktörleri olduğunu belirtti. Araştırmalara göre, parlamentoda kadın temsilinin yüksek olduğu ülkelerde uluslararası çevre anlaşmalarının onaylanma olasılığının arttığını, kadınların arabuluculuk süreçlerine dahil olmasının şiddetin sona erme ihtimalini yüzde 24 artırdığını ve kadınların yüksek statüye sahip olduğu ülkelerde karbon salınımının yüzde 12 daha düşük olduğunu ifade etti. Tarımsal iş gücünün yarısını oluşturan kadınların, erkeklerle aynı kaynaklara erişimi halinde dünyadaki açlığı yüzde 17'ye varan oranda azaltabileceğini vurguladı. Tüm bu örneklerin, kadın ve çocukların küresel krizler karşısındaki dayanıklılığının ancak kadın liderliğiyle artırılabileceğini gösterdiğini söyledi.
AFRİKA'DAN YÜKSELEN ÇAĞRI VE YENİ YIL TEMENNİSİ
Yılın bitmesine sayılı günler kala Afrika'dan yükselen bu çağrının, dünyadaki tüm kadın ve çocukların hayatlarını değiştirecek küresel dayanışmanın bir vesilesi olmasını diledi. Emine Erdoğan, yeni yılın insanlığın kalıcı barışla huzura erdiği ve sürdürülebilir bir geleceği el birliğiyle inşa edecekleri bir başlangıç olmasını temenni etti. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu'nda birlikte çalıştığı Fatima Maada Bio'ya insanlığın ortak sorunlarının çözümüne katkıları için şükranlarını sunduğunu belirterek, 'Ellerinizi Kızlarımızdan Çekin' girişiminin yedinci yıl dönümünü kutladı.



