Osmangazi Belediyesi, olası afetlere karşı toplumsal bilinci erken yaşta güçlendirmek amacıyla deprem farkındalığı üzerine bir söyleşi düzenledi. Etkinliğe katılan Deprem Uzmanı ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, özellikle Bursa'nın güney kolundaki fay hattı nedeniyle risk altında olduğunu belirtti.
BURSA'NIN GÜNEY KOLU RİSK TAŞIYOR
Masa 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde gerçekleşen ve çocukların yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Moriwaki, deprem anında alınması gereken önlemleri anlattı. Yaşam üçgeninin önemine değinen Moriwaki, deprem çantası hazırlamanın ve kolay ulaşılabilir bir yerde bulundurmanın hayati önem taşıdığını vurguladı. Çantada mutlaka bulunması gerekenler arasında su, düdük ve gıda ürünleri olduğunu belirtti.
DEPREM HASARLARI YÜZDE 70 AZALTILABİLİR
Japon deprem uzmanı, Bursa'nın Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun etkisi altında olduğunu ve Marmara'da meydana gelecek bir depremin yumuşak zemin nedeniyle Bursa'da hissedilebileceğini söyledi. Özellikle Gemlik, Bursa, Bandırma ve Balıkesir'e uzanan güney kolunun tehlike arz ettiğini belirten Moriwaki, bu bölgelerde uzun süredir büyük bir deprem yaşanmamış olmasının dikkatli olmayı gerektirdiğini ifade etti. Türkiye'de binaların yarısından fazlasının riskli olduğunu hatırlatan Moriwaki, deprem anında merdiven kullanımından kaçınılması ve yaşam üçgeni oluşturulması gerektiğini tavsiye etti. Moriwaki, tüm aşamalarda iyi bir hazırlıkla deprem hasarlarının yüzde 70'e kadar azaltılabileceğini sözlerine ekledi.



