ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımlarını kaldırma kararının detayları, CNN Türk ABD Temsilcisi Yunus Paksoy tarafından paylaşılırken, bu adımın F-35 savaş uçaklarının satışındaki engelleri de kaldıracağı belirtildi. Paksoy, "CAATSA yaptırımlarında Kongre onay süreci yok" diyerek, yaptırımların kaldırılmasına ilişkin nihai kararın doğrudan Başkan'ın yetkisinde olduğunu savundu.
YETKİ KİMDEDİR? KONGRE Mİ, TRUMP MI?
Ancak, geçmişte İslam'a ve Hz. Peygamber'e yönelik hakaret içeren paylaşımlarıyla gündeme gelen fotoğrafçı Fırat Erez, Paksoy'un bu açıklamasını alıntılayarak itiraz etti. Erez, "Trump, CAATSA'yı kaldıramaz. O da bir niyet beyanı. Sadece Senato kaldırır. F110 Uçak motorları evet ama CAATSA ve F–35, Trump'ın yetkisinde değil. Bu ayrımı karartmayın." ifadeleriyle konuya farklı bir boyut getirdi. Paksoy ise bu eleştirilere, "Yanlış, CAATSA doğrudan Başkan’ın yetkisinde" diyerek yanıt verdi ve kendi haberinin arkasında durdu.
YAPAY ZEKA DEVREDE: SON SÖZ KİMDE?
İkili arasındaki bu dijital polemik, yapay zeka araçlarının devreye girmesiyle daha da ilginç bir hal aldı. Erez'in yapay zekadan destek alması üzerine Paksoy, "Şimdi yapay zeka kullanan birine açıklar gibi açıklıyorum" diyerek, Başkan'ın CAATSA yaptırımlarını kaldırma yetkisinin yasaya uygun olması durumunda Kongre onayı gerektirmeden geçerli olacağını belirtti. Hatta, "Kongre ayrı bir oylama her zaman her koşulda her konuda yapabilir. Yine Başkan’ın masasına geçer. 2/3 çoğunluk gerekir her iki kanatta da." diyerek, Kongre'nin denetleyici rolüne dikkat çekti ancak nihai yetkinin Başkan'ta olduğunu vurguladı. Son olarak, X'in yapay zeka aracı Grok'un yaptığı inceleme, Paksoy'un iddialarını doğruladı ve CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasında doğrudan Başkan'ın yetkili olduğunu, Kongre'nin ise denetleyici bir rol üstlendiğini teyit etti. Bu sonuçla, CAATSA tartışmaları sona ermiş oldu.



