Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Konya'da düzenlenen Ulusal Hububat Konseyi-2026 Hasat Öncesi Hububat Kongresi'nde önemli açıklamalarda bulundu.
GÜBRE TEDARİK STRATEJİLERİ
Bakan Yumaklı, dünyada yaşanan savaş risklerinin gübre maliyetlerini etkileyebileceğini belirtti. Ancak, Türkiye'nin gücünün ve tarımsal üretim kapasitelerinin farkında olunması gerektiğini vurguladı. 'Türkiye'de bir gübre krizi yoktur ve olmayacaktır' diyerek, üreticilerin ve vatandaşların içinin rahat olmasını istedi. Ayrıca, tarımsal üretimle ilgili temel girdilerin sağlanmasında hiçbir olumsuzluğa izin vermeyeceklerini belirtti.
DESTEKLER VE TEDBİRLER
Yumaklı, gübre tedariklerinin yakından takip edildiğini ve stoklarda bir sorun bulunmadığını ifade etti. Ticaret Bakanlığı ile birlikte yurt dışından uygun fiyatlarla gübre getirildiğini ve gümrük vergilerinin sıfıra indirildiğini açıkladı. Ayrıca, amonyum nitratın tekrar kullanılabilmesine yönelik karar alındığını belirtti. Gıda arz güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit bulunmadığını sözlerine ekledi. Bakan Yumaklı, yerli tohum kullanımının artırılması için 2.8 trilyon liralık destek ödemesi yapıldığını da hatırlattı. Tarım sigortaları konusunda 2006'dan bu yana 65 milyar lira tazminat ödendiğini belirtti. Geçen yıl kuraklık ve zirai don nedeniyle yaşanan azalmaların ardından bu yıl rekor bir üretim beklediklerini ifade etti.



