Bakan Tunç, Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tunç, 'Yangında hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Otel yangınıyla ilgili gerekli yargı süreci devam ediyor. İTÜ'den bilirkişiler görevlendirildi. Birileri yargıdan kaçırıldı dendi. Kaçırılmadı. İTÜ raporu sonucu sorumlular belirlendi. Yargılama devam ediyor. Birtakım dezenformasyonlar yapıldı ama böyle bir durum söz konusu değil. Kim sorumluysa 78 canın hesabını vermeli. Bağımsız ve tarafsız yargı görevini yapacak.' şeklinde konuştu.
GRAND KARTAL OTEL YANGINI İLE İLGİLİ YARGI SÜRECİ
Bakan, İTÜ raporunun ardından sorumluların belirlendiğini ve yargılamanın devam ettiğini vurguladı. Dezenformasyonlara karşı uyarıda bulunan Bakan Tunç, sorumluların 78 canın hesabını vermesi gerektiğini belirtti. Yargının bağımsız ve tarafsız bir şekilde görevini yerine getireceğine olan inancını dile getirdi.
GAZZE'DEKİ SOYKIRIM VE ULUSLARARASI SİSTEM
İsrail'in Gazze'yi işgal planına değinen Bakan Tunç, İsrail'i terör devleti olarak nitelendirdi ve uluslararası hukuku hiçe sayan soykırım politikasını kınadı. 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaşananları soykırım olarak değerlendiren Bakan, İsrail'in BM kararlarına uymamasını ve uluslararası sistemin işlemiyor olmasını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uluslararası sistemin adil olmadığına dair görüşlerine atıfta bulunan Bakan, Türkiye'nin mazlumların hakkını savunmaya devam edeceğini ve soykırımı gerçekleştirenleri lanetlediğini söyledi. Bosna'daki soykırımda hesap verilen katiller örneğini vererek, Gazze'deki sorumluların da bir gün hesap vereceğini belirtti. Uluslararası Adalet Divanı'nda başlayan dava ve Birleşmiş Milletler Savaş Suçları ihlali davasına da değinen Bakan, alınan tedbir kararlarının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından icra edilmesi gerektiğini ancak Güvenlik Konseyi'nin ateşkes ve insani yardım önergelerini reddettiğini ifade etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Netanyahu ve diğer katillerle ilgili yakalama kararının çıkmasına rağmen, bu talebin bazı ülkeler tarafından kabul görmemesini de eleştirdi. Bakan, uluslararası sistemin revizyona tabi tutulması gerektiğini ve insanlığın sorunlarına cevap vermesi gerektiğini vurguladı.



