DÜNYA
Yayınlanma : 06 Aralık 2025 22:20
Düzenleme : 06 Aralık 2025 22:20

Avrupa liderlerinden ABD'ye şok uyarı: 'Bizi satabilirler!

Avrupa liderlerinden ABD'ye şok uyarı: 'Bizi satabilirler!
Avrupalı liderler, ABD'nin Ukrayna'dan desteğini çekerek bir 'ihanet' içine girebileceği konusunda uyarıda bulundu. Rusya ise Almanya'yı savaş kışkırtıcılığıyla suçladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, ABD'nin barış girişimleri Avrupa'da derin şüpheler uyandırdı. ABD'nin sunduğu bir planın Rus yetkililer tarafından hazırlandığı ve Washington'ın Moskova'ya yakın bir duruş sergilediği iddiaları, kıta genelinde güvensizliği tırmandırdı.

AVRUPA'DA ABD'YE KARŞI İHANET KORKUSU

Alman 'Der Spiegel' dergisinin ortaya çıkardığı bilgilere göre, Avrupalı liderlerin katıldığı gizli bir toplantıda, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Ukrayna'dan desteğini çekebileceği yönünde ciddi endişeler dile getirildi. Toplantı kayıtlarına yansıyan detaylara göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD'nin Ukrayna ve Avrupa'ya karşı bir 'ihanet' içerisine girebileceği konusunda hemfikir oldular. Macron, toplantıda yaptığı konuşmada, 'Güvenlik garantileri belirsiz olan bir bölgede, ABD'nin Ukrayna'yı yarı yolda bırakma ihtimali bulunuyor,' diyerek liderleri uyardı.

ZELENSKİY İÇİN TEHLİKE UYARILARI

Toplantıdaki tansiyonun yükseldiği anlarda, Macron'un Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy için büyük bir tehlike olduğunun altını çizdiği öne sürüldü. Almanya Başbakanı Merz'in ise Zelenskiy'e 'çok dikkatli olması' gerektiğini ifade ettiği aktarıldı. Merz'in, 'Hem sizinle hem bizimle oyun oynuyorlar,' şeklindeki sözlerinin toplantıda yankılandığı belirtildi. Trump ile yakın ilişkileri bilinen Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb'un, ABD temsilcileri Witkoff ve Kushner'a şüpheyle yaklaştığı ve 'Ukrayna'yı ve Volodimir'i bu adamlarla yalnız bırakmamalıyız,' dediği kaydedildi. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin de Stubb'a destek vererek, 'Volodimir'i korumamız gerektiği konusunda Alexander ile aynı fikirdeyim,' şeklinde konuştuğu bildirildi. Ancak, Fransa Cumhurbaşkanlığı, Macron'un bir ihanetten bahsetmediğini belirterek bu iddiaların bir kısmını reddetti.

RUSYA'DAN ALMANYA'YA SERT TEPKİ

Bu gelişmelerin yanı sıra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in özel temsilcisi Kiril Dmitriyev, Almanya Başbakanı Merz'i 'savaş kışkırtıcılığı' yapmakla itham etti. Dmitriyev, Merz'i 'inatçı bir aptal' olarak nitelendirerek, 'Siz oyunda bile yoksunuz,' dedi. Putin ise Ukrayna birliklerinin Donbas bölgesinden çekilmemesi halinde Rusya'nın bölgeyi tamamen ele geçireceği tehdidinde bulundu. Birleşmiş Milletler ise Ukrayna'daki savaşın tüm hızıyla devam ettiğini ve yakın zamanda bir ateşkese varılmasının beklenmediğini duyurdu.