Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı Tümgeneral Yevhen Khmara'nın raporu doğrultusunda aldığı karar, savaşın seyrini kökten değiştirebilecek nitelikte. Zelenski, yaklaşık 4 yıldır devam eden çatışmaları sonlandırmak ve Rusya'yı barış müzakerelerine zorlamak amacıyla Rusya'ya yönelik 40 günlük bir operasyonun startını verdi.
SAVAŞI SONLANDIRMA PLANI
Zelenski, resmi Telegram kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, SBU'ya bağlı güçlerin savunmadaki başarılarını vurgulayarak, artık son darbeyi vurma zamanının geldiğini belirtti. Bu kapsamda, "uzun menzilli ve orta menzilli yaptırımların" kullanılacağının altını çizdi. Operasyonun ayrıntılarına dair net bir bilgi paylaşılmasa da, Zelenski'nin füze ve İHA'larla Rus enerji tesislerini hedef alacaklarına dair imaları, planın stratejik odak noktasını gösteriyor. Ukrayna lideri, G7 zirvesinde taahhüt edilen uluslararası yardımların, Rusya'yı barışı seçmeye zorlayacak koşulları hızla oluşturacağına olan inancını da yineledi.
KRİM'E YÖNELİK YOĞUN SALDIRILAR
Son dönemde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Kırım'ın enerji altyapısına yönelik saldırılarını gözle görülür şekilde artırdı. Bu saldırılar sonucunda yarımadada yakıt satışı tamamen durduruldu, feribot seferleri askıya alındı ve Kırım Köprüsü üzerinden ağır vasıta geçişi yasaklandı. Aluşta, Armyansk, Krasnoperekopsk ve Canköy gibi bölgelerde dönüşümlü elektrik kesintileri yaşanırken, Sivastopol'de elektrik tamamen kesildi. Ukrayna Özel Operasyon Kuvvetleri, Rus birliklerinin güney yönündeki ikmal hatlarından biri olan Razdolne köyü yakınlarındaki Kuzey Kırım Kanalı demiryolu köprüsünün de tamamen imha edildiğini bildirdi. Ukrayna Savunma Bakanı Mihail Fedorov daha önce yaptığı bir açıklamada, Kırım'ı İHA'lar aracılığıyla Rusya'dan koparma çabalarından bahsederek, yarımadanın yakın zamanda adeta bir adaya dönüşebileceğini ifade etmişti. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ise Rus vatandaşlarına Kerç Köprüsü henüz ayaktayken yarımadayı terk etmeleri çağrısında bulundu.



