DÜNYA
Yayınlanma : 30 Haziran 2026 16:25
Düzenleme : 30 Haziran 2026 16:25

Avrupa Birliği ve Çin, ticaretin dengelenmesi için ilk adımı attı

Avrupa Birliği ve Çin, ticaretin dengelenmesi için ilk adımı attı
AB ve Çin, ekonomik ilişkilerde yeni bir döneme girerek ticaret ve yatırım istikrarını sağlamak amacıyla ilk adımı attı. Ortak izleme mekanizması kurulacak, kritik maddeler ve DTÖ reformu ele alınacak.

Avrupa Birliği (AB) ile Çin arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemin kapısı aralandı. Brüksel'de gerçekleşen ve AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic ile Çin Ticaret Bakanı Vang Vıntao'yu bir araya getiren AB-Çin Ticaret ve Yatırım İstişareleri (TIC) toplantısı, iki süper gücün ekonomik ilişkilerini daha istikrarlı ve dengeli bir zemine oturtma hedefiyle gerçekleştirildi.

TİCARET VE YATIRIM İSTİKRARA KAVUŞUYOR

Görüşmelerin ardından yayımlanan ortak bildiri, bu yeni mekanizmanın temel amacının bakanlar düzeyindeki diyaloğu güçlendirmek, ikili ekonomik ilişkileri rayına oturtmak ve daha adil bir denge kurmak olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Bildiride, AB ve Çin arasındaki ticaretin önündeki engellerin ele alınmasının ve bu sorunlara pratik çözümler üretilmesinin önemine vurgu yapıldı. Ticaret ve yatırım dengesinin sağlanması, ihracat kontrolleri, fikri mülkiyet haklarının korunması ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) reformu gibi kilit alanlarda dört ayrı çalışma grubu oluşturulduğu bilgisi paylaşıldı. Bu gruplar, teknik düzeyde çalışmalar yürütecek ve bakanlar düzeyindeki bir sonraki toplantı ise 2026 sonbaharında yapılacak.

ŞEFFAFLIK VE GÜVEN ARTACAK: ORTAK İZLEME MEKANİZMASI

İki taraf, aynı zamanda ticaret akışlarına dair veri paylaşımını kolaylaştıracak, ticareti yakından izleyecek ve teknik çalışmaları destekleyecek ortak bir izleme mekanizması kurma konusunda da anlaştı. Bu adımın, şeffaflığı artırarak, karşılıklı güveni pekiştirerek ve ticari anlaşmazlıkların daha etkin bir şekilde yönetilmesine olanak tanıyarak küresel ticarete olumlu yansıması bekleniyor. Nadir toprak elementleri ve diğer kritik ham maddelerle ilgili ihracat kontrol diyaloglarının olumlu sonuçları memnuniyetle karşılanırken, DTÖ reformunda somut ilerleme kaydedilmesi ve örgütün etkinliğinin artırılması için iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda da görüş birliğine varıldığı bildirildi. Fikri mülkiyet haklarının korunması ve uygulanmasındaki etkinlik, adalet ve şeffaflığın artırılmasına yönelik çalışmaların da sürdürüleceği vurgulandı.