Ukrayna'da 5 Mayıs'ta ilan edilen ateşkes kararı, kağıt üzerinde kaldı. Rus ordusu, gece boyunca Ukrayna'ya yönelik yoğun bir hava saldırısı düzenleyerek 108 insansız hava aracı ve 3 füze fırlattı. Ukrayna'nın çatışmaları durdurma çağrılarına rağmen devam eden bombardımanlar, özellikle Harkiv ve Zaporijya bölgelerinde yıkıma yol açtı. Kırım'da da Ukrayna'ya yönelik saldırılarda 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
ATEŞKES SÖZLERİ BOŞA ÇIKTI
Ateşkes süreci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 8-9 Mayıs Zafer Bayramı'nı bahane ederek sunduğu ateşkes önerisi ve ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin tek taraflı ateşkes ilan etmesiyle başlamıştı. Zelenski, Rusya'dan resmi bir talep gelmemesine rağmen diplomasiye alan açmak amacıyla bu adımı attığını belirtmişti. Ancak Rusya'nın ateşkese rağmen saldırılarını sürdürmesi, barış girişimlerinin sahada karşılık bulmadığına dair yorumları güçlendirdi.
GERİLİM YENİ BOYUT KAZANDI
Saldırıların ardından Ukrayna, müttefiklerinden Rusya'ya yönelik yaptırım baskısını artırma çağrısında bulunurken, askeri gerilim yeni bir boyut kazandı. Zelenski, Ermenistan'daki Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde yaptığı sert açıklamalarda, Ukrayna dronlarının Moskova'daki askeri geçit törenine yönelebileceği tehdidinde bulundu. Uzmanlar, mevcut durumu Rusya'nın gerçek bir ateşkesi reddettiği ve diplomatik çözüm arayışlarının sonuçsuz kaldığı yönünde değerlendiriyor.



