Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü sahte diploma soruşturmasıyla ilgili olarak, Devlet Memurları Yüksek Disiplin Kurulu (DMM) önemli açıklamalar yaptı. DMM, soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla işlem yapılan 220 kişinin arasında Türkiye'de görev yapan hiçbir akademisyenin bulunmadığını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda çalışan öğretmenlerin de şüpheliler arasında yer almadığı belirtildi.
SAHTE BELGELERİN DETAYLARI
Soruşturma dosyasında sadece bir sürücü kursu eğitmeni ve bir beden eğitimi hocasının adı geçiyor. DMM, bu kişilerin öğretmen statüsünde olmadıklarını vurguladı. Yapılan incelemeler sonucunda ise 57 sahte üniversite diploması, 4 sahte lise diploması ve 108 sahte sürücü belgesinin düzenlendiği tespit edildi.
İDDİALARIN ASILSIZLIĞI VURGULANDI
DMM açıklamasında, düzenlenen sahte belgelerin sadece iki kişi tarafından meslek ifasında kullanıldığı belirtildi. '400 akademisyenin usulsüz atandığı' iddiasının, dosya şüphelilerinden birinin soyut beyanına dayandığı ve herhangi bir somut delil veya belgeyle desteklenmediği vurgulandı. Açıklamada, söz konusu iddiaların Türk akademik camiasını ve eğitim kurumlarını hedef alan sistematik bir karalama kampanyasının ürünü olduğu ifade edildi. Soruşturmanın, dış kaynaklı bir ihbarla değil, bir üniversitenin iç denetimi sonucunda adli makamlara yapılan resmi bir bildirimle başlatıldığı aktarıldı.



