GÜNDEM
Yayınlanma : 01 Mayıs 2026 03:52
Düzenleme : 01 Mayıs 2026 03:52

Anayasa Mahkemesi'nden doğrudan satış sistemine önemli iptal

Anayasa Mahkemesi'nden doğrudan satış sistemine önemli iptal
Anayasa Mahkemesi, doğrudan satış sisteminin düzenlenmesinin yalnızca yönetmelikle olamayacağına karar vererek tüketici haklarını koruma altına aldı.

Doğrudan satış firmaları, genellikle kozmetik, temizlik ürünleri ve takviye gıdalarla tüketicilere ulaşmaya çalışıyor. Bu firmalar, ev hanımlarını yeni satış elemanları olarak sisteme dahil ederek büyümeye devam ediyor.

YASALARLA DÜZENLENMEYECEK

Anayasa Mahkemesi (AYM), bu sektördeki şirketlerin hangi şartlarla faaliyet göstereceği ve satıcı ile tüketicilerin haklarının nasıl korunacağı gibi konuların yalnızca yönetmeliklerle belirlenemeyeceğine karar verdi. Mahkeme, doğrudan satış sistemine dair bazı düzenlemelerin yasal çerçevede belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

TÜKETİCİ HAKLARI KORUNACAK

Karar, evden satış, temsilci sistemi ve distribütörlük gibi doğrudan satış faaliyetlerini kapsıyor. AYM, bu sektördeki şirketlere getirilecek şartların sadece yönetmelik ile belirlenemeyeceğine ve bu durumun hem şirketlerin çalışma özgürlüğünü hem de tüketicilerin haklarını etkilediğine dikkat çekti. Ayrıca, e-ticaret lisans ücretlerine ilişkin düzenlemelerin iptal istemi ise reddedildi ve mevcut indirimler devam edecek. İptal edilen hükümler, 9 ay içinde yürürlüğe girecek.