EKONOMİ
Yayınlanma : 02 Kasım 2025 20:19
Düzenleme : 02 Kasım 2025 20:19

Almanyada işletmelerin işten çıkarma planları 2026ya hazırlanıyor

Almanyada işletmelerin işten çıkarma planları 2026ya hazırlanıyor
Alman Ekonomi Enstitüsünün araştırmasına göre, her 3 şirketten biri 2026da işten çıkarma planlıyor, sanayi sektörü en yüksek risk altında.

Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, her 3 şirketten birinin 2026 yılında işten çıkarma yapmayı düşündüğünü ortaya koydu. Bu durum, Alman ekonomisinde devam eden olumsuz verilerin etkisiyle şekilleniyor. Köln merkezli enstitü, 2 bin şirketle gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda önemli bulgulara ulaştı.

İŞTEN ÇIKARMA ORANLARI ARTIYOR

Araştırmaya katılan firmaların yüzde 36’sı, ekonomik koşulların kötüleşmesi sebebiyle personel sayısını azaltmayı planladıklarını ifade etti. Buna karşılık, yeni işe alım gerçekleştireceklerini belirten şirketlerin oranı ise yalnızca yüzde 18 olarak kaydedildi. Bu durum, iş gücü piyasasında belirsizliğin artmasına neden oluyor.

SANAYİ SEKTÖRÜNDE DAHA BÜYÜK RİSKLER VAR

Özellikle sanayi sektöründeki firmalar, 2026 yılında işten çıkarma planlarında ön plana çıkıyor. Söz konusu sektörde, şirketlerin yüzde 41i iş sözleşmelerini sonlandırmayı düşünürken, yeni istihdam yaratmayı planlayanlar ise sadece yüzde 14 seviyesinde kalıyor. Ayrıca, yalnızca yüzde 23’ü yeni projelere yatırım yapmayı hedefliyor, yüzde 33’ü ise yeni yatırımlar için bütçelerini kısma yoluna gideceklerini belirtiyor.