GÜNDEM
Yayınlanma : 24 Mayıs 2026 12:55
Düzenleme : 24 Mayıs 2026 12:55

Adana'da Savrun Fayı paniği: Uzmanlar 'Enerji boşalmaya devam edecek' diyor

Adana'da Savrun Fayı paniği: Uzmanlar 'Enerji boşalmaya devam edecek' diyor
Adana Saimbeyli'deki 4,9'luk depremin ardından uzmanlar Savrun Fayı'nın aktif olduğunu ve enerjisini boşaltmaya devam edeceğini bildirdi.

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde meydana gelen ve birçok ilde hissedilen 4,9 büyüklüğündeki depremin ardından gözler fay hattına çevrildi. AFAD Deprem Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı açıklamada, depremin merkez üssünün Savrun Fayı'nın güneybatı segmenti yakınları olduğunu belirtti.

SAVRUN FAYI'NIN ROLÜ BÜYÜK

Sözbilir, Savrun Fayı'nın, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depremlerinde kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlayıp Göksun, Kozan ve Kadirli ilçelerine kadar uzanan geniş bir alana yayıldığını ifade etti. Bu fayın, bölge için önemli bir sismik kaynak niteliği taşıdığını ve orta büyüklükte depremler üretebildiğini vurguladı.

UZUN SÜRE ARTÇI AKTİVİTE BEKLENİYOR

Prof. Dr. Sözbilir, Savrun Fayı'nın özellikle kuzeydoğu kesiminde, Kahramanmaraş depremlerinden sonraki üç yıl içinde 4,9 büyüklüğüne varan binlerce depremin meydana geldiğini aktardı. Bu durumun, fay üzerinde biriken enerjinin önemli bir kısmının boşaldığını gösterdiğini ancak fayın hala aktif olmaya devam edeceğini ve enerjisini boşaltmayı sürdüreceğini belirtti. Bu nedenle, bölge halkının dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuldu.