DÜNYA
Yayınlanma : 28 Ağustos 2025 23:47
Düzenleme : 28 Ağustos 2025 23:47

ABD, Karayipler'e savaş gemileri gönderdi: Venezuela'ya gözdağı

ABD, Karayipler'e savaş gemileri gönderdi: Venezuela'ya gözdağı
ABD, uyuşturucuyla mücadele gerekçesiyle Karayipler'e 7 savaş gemisi ve bir denizaltı gönderdi. Bu adım, ABD ile Venezuela arasındaki gerilimi artırdı ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya gözdağı verdi.

ABD donanmasına ait unsurların Karayipler'in güneyine gittiği, bir bilgi sahibi kaynaktan alınan bilgilerle doğrulandı. Bu durum, ABD ile Venezuela arasındaki gerilimin giderek arttığı bir dönemde yaşanıyor ve bölgeye gönderilen 7 savaş gemisi ile bir denizaltının tansiyonu daha da yükseltebileceği belirtiliyor.

ABD'NİN ASKERİ ADIMI

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD'nin Karayipler bölgesine askeri unsurlarını göndermesini, 'uyuşturucu kartelleriyle mücadele' gerekçesiyle savundu ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya gözdağı verdi. Leavitt, Latin Amerika kaynaklı uyuşturucu kartelleriyle mücadele için Venezuela yakınlarına yoğun askeri unsurlar gönderildiğini ve bunun Amerikan halkının güvenliği için yapıldığını savundu. Birçok ülkenin ABD'nin bu adımına destek verdiğini belirten Leavitt, Başkan'ın uyuşturucunun ülkeye akmasını engellemek ve sorumluları adalete teslim etmek için her türlü Amerikan gücünü kullanmaya hazır olduğunu vurguladı. Maduro rejimini uyuşturucu terör karteli olarak nitelendiren Leavitt, Maduro'yu da bu kartel'in kaçak başkanı olarak hedef aldı.

GERGİNLİK TIRMANIYOR

ABD Başkanı Donald Trump daha önce, Latin Amerika kökenli uyuşturucu kartelleriyle yerinde mücadele iddiasıyla ordunun daha fazla ve etkin kullanılması talimatı vermişti. CNN'e açıklama yapan iki üst düzey ordu yetkilisi, Trump'ın talimatının ardından bölgeye 4 bin deniz piyadesi gönderme kararı alındığını belirtti. Trump, 15 Ağustos'ta da Venezuela açıklarına 3 savaş gemisi gönderilmesi emrini vermişti. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise 18 Ağustos'ta ABD'nin olası müdahalesine ilişkin, denizlerini, gökyüzünü ve topraklarını kendilerinin savunacağını, özgürleştireceğini ve gözlemleyip devriye gezeceğini, hiçbir imparatorluğun Venezuela'nın kutsal topraklarına dokunamayacağını ve Güney Amerika'nın kutsal topraklarına dokunmaması gerektiğini ifade etti.