DÜNYA
Yayınlanma : 01 Mayıs 2026 16:00
Düzenleme : 01 Mayıs 2026 16:00

ABD, İran'da harcadığı mühimmatın yerini doldurmakta zorlanıyor

ABD, İran'da harcadığı mühimmatın yerini doldurmakta zorlanıyor
ABD, İran savaşında harcadığı mühimmatın yerini doldurmakta zorlanıyor. Uzmanlar, stokların yeniden doldurulmasının yıllar alabileceğini belirtiyor.

Başkan Donald Trump ve Savunma Bakanı Pete Hegseth, İran'da harcanan mühimmat depolarını yeniden doldurmak için harekete geçti.

SAVUNMA ŞİRKETLERİYLE ANLAŞMALAR YAPILIYOR

Çin, Rusya veya Kuzey Kore ile olası bir savaşa hazırlık amacıyla Patriot ve Tomahawk üretimlerini artırmak için savunma şirketleriyle işbirlikleri gerçekleştiriliyor. Trump, Mart ayında sektör liderleriyle yaptığı görüşme sonrası Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, üretilecek sistemleri "Enfes Sınıf Silahlar" olarak tanımladı. Ancak, bu cesur planların ABD'nin silah ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmayacağı değerlendiriliyor. Uzmanlar, İran'da harcanan mühimmatın yeniden stoklanmasının yıllar sürebileceğini ifade ediyor.

MÜHİMMAT STOKLARINDA CİDDİ AZALMA

ABD’nin rakiplerinin savaşta kullanılmaya hazır dev mühimmat stoklarına sahip olması, durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Lockheed Martin gibi büyük şirketlerin üretim kapasitelerini önemli ölçüde artırma planları var. Örneğin, PAC-3 Patriot hava savunma füzelerinin üretim miktarı yılda 600'den 2 bine çıkarılacakken, THAAD füze savunma üretimi de dört katına çıkarılarak yılda 400'e ulaşması hedefleniyor. Ancak bu genişleme planlarının hayata geçmesi birkaç yıl alabilir. Hegseth, Kongre'ye üretim hızını finanse etmeleri için çağrıda bulunurken, savunma sanayisi temsilcileri bütçe onayı olmadan somut adımlar atmayacaklarını belirtiyor. Orta Doğu'daki çatışmalar, ABD'nin küresel mühimmat stoklarını önemli ölçüde tüketmiş durumda. İran ile devam eden savaşın maliyeti şu an 25 milyar dolara ulaşmışken, bu rakamın çok daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Amerikan İşletme Enstitüsü'nden Todd Harrison, "İran ile birkaç haftalık bir savaştan sonra stoklarımız azalıyorsa, Rusya ve Çin karşısında ihtiyacımız olan seviyenin çok uzağındayız demektir" şeklinde yorumda bulundu. Mühimmat eksikliği, ABD'nin müttefikleriyle olan ilişkilerini de doğrudan etkiliyor. Hegseth, Rusya ile sınır komşusu olan Estonya'ya teslim edilmesi planlanan altı adet HIMARS sistemini askıya aldığını açıkladı. Benzer kısıtlamalar diğer Avrupa ve Asya ülkelerine de uygulanıyor. Pentagon, büyük siparişler devreye girene kadar müttefiklere gidecek mühimmatı kendi kullanımına yönlendirerek geçici bir çözüm bulmaya çalışıyor. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Jerry McGinn, bu durumun Tayvan Boğazı gibi kriz bölgelerinde büyük risk oluşturduğunu belirtti.