DÜNYA
Yayınlanma : 29 Ağustos 2025 18:31
Düzenleme : 29 Ağustos 2025 18:31

AB'den Rusya'ya sert tepki: Ukrayna saldırıları kınandı

AB'den Rusya'ya sert tepki: Ukrayna saldırıları kınandı
Macaristan dışındaki AB ülkeleri, 27 Ağustos'ta Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarını ortak bir açıklama ile kınadı.

Macaristan dışındaki AB ülkeleri, 27 Ağustos'ta Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırıları ortak bir açıklama ile kınadı. Açıklamada, başkent Kiev başta olmak üzere birçok Ukrayna şehrinin hedef alındığı belirtildi.

DAYANIŞMA VE KINA

Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduklarını vurgulayan AB ülkeleri, saldırıları en güçlü şekilde kınadı. Kiev'deki AB delegasyon binasının ağır hasar gördüğü hatırlatılırken, diplomatların ve diplomatik personelin hayatının tehlikeye atılmasının Viyana Sözleşmesi'nin açık bir ihlali olduğu ifade edildi. Ayrıca, Kiev'deki British Council binasının büyük zarar gördüğü ve bir güvenlik görevlisinin yaralandığı kaydedildi.

SAVAŞ SUÇU VE YAPTIRIMLAR

Sivillere ve sivil hedeflere yönelik kasıtlı saldırıların savaş suçu olduğu vurgulanan açıklamada, AB'nin Ukrayna'ya desteğini sürdüreceği belirtildi. Rusya'ya yönelik 19'uncu yaptırım paketiyle ilgili çalışmaların da hızlandırılacağı duyuruldu. Ukrayna'nın Mart 2025'ten bu yana koşulsuz ateşkese bağlı kaldığı ve barışa hazır olduğunun defalarca ifade edildiği hatırlatıldı. Ancak Rusya'nın saldırılarını yoğunlaştırdığı savunuldu.

BARIŞ ÇABALARI

Açıklamada, Rusya'nın öldürmeye son vermesi ve barış için gerçek bir irade ortaya koyması gerektiği istendi. AB'nin ABD başta olmak üzere uluslararası ortaklarla birlikte kapsamlı, adil ve kalıcı bir barış için çalışmaya devam edeceği altı çizildi.