EKONOMİ
Yayınlanma : 27 Aralık 2025 11:35
Düzenleme : 27 Aralık 2025 11:35

2025 Finans Piyasaları: Trump Etkisi, Fed Belirsizliği ve Altın Rekorları

2025 Finans Piyasaları: Trump Etkisi, Fed Belirsizliği ve Altın Rekorları
2025'in ilk çeyreğinde küresel finans piyasaları Trump'ın politikaları, Fed'in tutumu ve jeopolitik risklerle dalgalı bir seyir izledi. Altın rekor kırarken, merkez bankaları enflasyonla mücadeleye devam etti. Türkiye'de ise TCMB faiz indir

2025 yılının ilk çeyreği, küresel finans piyasalarında ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarına yönelik endişeler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelesi ve ekonomik verilerden gelen karışık sinyallerle dalgalı bir seyir izledi. Trump'ın korumacı ticaret politikaları ve küresel jeopolitik riskler, yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine neden olurken, altının onsu Mart sonunda 3.128 dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

Küresel Ekonomilerde Enflasyon ve Resesyon İkilemi

Dünya genelinde enflasyonla mücadele eden merkez bankaları, yılın ilk çeyreğinde de sıkı para politikalarını sürdürdü. Fed, faiz indirim beklentileri sınırlı kalırken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) haziran 2024'te başlattığı gevşeme döngüsünü yılın ilk çeyreğinde de devam ettirerek toplamda 50 baz puanlık faiz indirimi yaptı. İsviçre Merkez Bankası (SNB) da politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 0,25'e çekti. Asya'da ise ABD ile Çin arasındaki tarife gerilimleri ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz kararları gündemdeydi.

Emtia Fiyatları ve Türkiye Ekonomisi

2025 yılının ilk çeyreğinde emtia fiyatlarında oynaklık sürdü. Brent petrolün varil fiyatı, yılın ilk çeyreğinde önceki yılın kapanış seviyesine göre yüzde 0,2 azalarak 74,5 dolardan tamamlandı. Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimleri, Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkış süreci ve rezerv gelişmeleri yakından takip edildi. TCMB, ilk çeyrekte politika faizini iki kez 250 baz puan indirerek yüzde 42,5'e çekti. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 245,1 baz puana kadar geriledi.