Emekli ve memur maaşlarının Temmuz ayında ne kadar olacağı konusundaki hesaplamalar gündeme geldi. Geçtiğimiz yıl yapılan toplu sözleşmeye göre memur ve memur emeklileri şimdiden %10'luk zammı hak etmişti. Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon rakamlarının belirlenmesiyle birlikte kamu çalışanlarının ve emeklilerin alacakları enflasyon farkı ortaya çıkacak. Merkez Bankası son olarak yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak %38'e yükseltti. Bu çerçevede, en düşük emekli maaşı 10 bin lira, en düşük kamu çalışanı maaşı ise 32 bin lira seviyesinde ödeniyor. İşte, emekli ve memur maaşlarına ilişkin yapılan hesaplamalar:

- TÜİK'in Nisan ayında açıkladığı rakamlara göre, enflasyon aylık %3.8 olarak gerçekleşti. Ocak ayı için enflasyon %6.70, Şubat ayı %4.53 ve Mart ayı %3.6 olarak kaydedildi. Bu da 4 aylık toplam enflasyonun %18.70 olduğunu gösteriyor.

"SİBERAĞ-2" operasyonunda 82 gözaltı! "SİBERAĞ-2" operasyonunda 82 gözaltı!

- Mayıs ve Haziran aylarındaki enflasyon rakamlarının belirlenmesiyle emeklilerin ve memurların alacakları zam oranları netlik kazanacak. Toplu sözleşme gereği memur ve Memur Emeklisi maaşlarına 2024'ün ilk altı ayında %15, ikinci altı ayında ise %10 zam yapılacak.

- Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa, gerçekleştirilecek. Ancak enflasyon oranları zamlardan yüksek olursa, enflasyon farkı da maaşlara yansıtılacak. 2024 yılında memur ve memur emeklileri Nisan ayı itibariyle %13.56 zam hakkı elde etmiş oldu.

- Ayrıca, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için %10'luk zam hakkı bulunuyor.

- En düşük memur maaşı 32 bin 900 lira seviyesinde. %13.56 zam yapılması durumunda maaşını en alt sınırdan alan memurların Temmuz'dan itibaren maaşları 4 bin 461 lira artacak ve 37 bin 361 lira olacak.

- Emekli maaşları ise 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. 4 aylık enflasyona göre işçi emeklisinin maaş zammı şimdiden %18.70 oldu.

- Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Sıkı para politikası duruşunu koruduklarını vurgulayan Karahan, enflasyon ana eğiliminin öngörülerden yüksek geldiğini ifade ederek 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin %38'e yükseltildiğini açıkladı.

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayında asgari ücrete artış yapılacak mı sorusuna, ekonomik dengeyi gözetmek gerektiğini belirterek, şu anda istihdamın artırılması ve refahın kalıcı olarak yükseltilmesi odaklı çalıştıklarını dile getirdi.

Editör: Burak Hakkı Polat