Malum bugün Mevlid kandili. İnanışa göre, son peygamber Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)'in doğum günü. Gelen mesajları okurken aklıma annemle aramızda geçen bir kandil sohbeti geldi.

Geçtiğimiz regaip kandilinde, anneme kandiller konusunda aklımda soru işaretleri olduğunu, bizden yüzyıllar önce yaşayan insanların teknolojinin en uç noktasına kadar ulaştıklarını anlattım. Buna örnek olarak Mısır Piramitlerinin varlığını örnek verdim. Sonrasında teknolojinin kendisini sıfırlayıp insanlığı başa sardığına olan şüphelerimi anlattım. Buraya kadar sesini çıkarmadı ama dişinin gıcırtılarını duyabildim. Daha fazla şansımı zorlamamak için "son bir soru soracağım anne" dedim. Annem gayet otoriter bir ses tonuyla "sor bakalım" dedi. Kardeşimin de yanımda olmasından cesaret alarak; "anne regaip ne demek ? Yani bu geceyi olağanüstü kılan şey nedir ?" dedim. Annem bilgece gözlüğünü düzeltip işaret parmağını bana doğru uzatarak tane tane anlattı.

-Bu gece peygamber efendimizin anne rahmine düştüğü gecedir.

Biraz sessizlikten sonra,

- Peki anne, Tanrı Hz. Peygamberin anne rahmine düştüğü geceyi kime söylemiş ?

- Meleklere.

-Melekler kime söylemiş?

- Peygamberimizin babasına.

- Melekler peygamberimizin babasına "biraz önce yaptığın şeyin muhteşem sonuçları olacak ey Abdullah. Tebrik ederiz" mi demiş ?

Ortalama 60 saniyelik bir suskunluğun ardından annem; "SEN BENİM BAŞIMA GOMİNİS Mİ OLDUN ? DİNSİZ İMANSIZ MI OLDUN ? O KİTAPLARI OKUMA DEDİM, OKUMA DEDİM DİNLEMEDİN BENİ. BEN BAŞIMI HANGİ DUVARLARA VURAM. BEN NAMAZA GİDİYOM. DUA EDİYİM DE ALLAH SENİ ISLAH ETSİN" diye feryat ederek ayağa kalktı. Hangi ara aldığını bilmediğim çorba kepçesinin başıma inmesiyle "ANNE KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN" diyebildim.

Sonrasında saatlerce annemin ibadetini bitirip eve dönmesini bekledim. Nihayetinde, onu müslüman olduğuma inandırmak zorundaydım. Aksi durumda bana artık yağmurlu havada su vermezdi.

Annemi beklerken o gece kendime söz verdim. Bundan sonra uslu uslu her kandil helva kavurmaya devam edeceğim ve insanların helva yeme hakkını ellerinden almaya yönelik tek bir cümle kurmayacağım.

Yazıyı hazırlarken kepçenin indiği yerin sızlamasını ilahi bir mesaj olarak görüyor ve çorba kepçesinin bana verdiği hadde dayanarak sizin de kandilinizi kutlamak istiyorum.

Hayırlı kandiller efendim.

Sevgilerimle, Rabia Çelik.