AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM’ye sunulan kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Güler, kripto varlıkların içerisinde yer alan kavramların net bir şekilde tanımlarının yapıldığını belirtti.

VERGİLENDİRME YOK

Güler, teklifte vergilendirmelendirmenin söz konusu olmadığını belirterek, "SPK'nın yüzde 1, teknolojik değerlendirme yapacağı için TÜBİTAK'ın yüzde 1 olmak üzere yüzde 2'lik hizmet bedeli öngörülüyor" dedi.

Kanun ile kripto varlık, "Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar" olarak tanımlandı.

USUL VE ESASLAR SPK TARAFINDAN DÜZENLENECEK

Hizmet sağlayıcı kurulma, platform üzerinden alım-satım, ilk satış, takas, transfer ve saklama hizmetlere ilişkin usul ve esaslar SPK tarafından düzenlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK'tan ön rapor alınacak.

İZİNSİZ FAALİYETE HAPİS CEZASI

İzinsiz faaliyet gösteren kurumlara ilişkin SPK yetkili olacak. İzinsiz faaliyetlerde yurt içi ve yurt dışı ayrımı kaldırılacak, hukuk dışı faaliyetlere yönelik etkinlik artırılacak.

İzinsiz kripto varlık faaliyeti gösterenler hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

YURT DIŞI BORSALAR KAPATILACAK

Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak.

Kanun ile halihazırda faaliyet yürüten kripto varlık hizmet sağlayıcılarının bir ay içinde SPK'ya başvurmaları ya da üç ay içerisinde tasfiye kararı almaları istenecek.

Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsalarının kullanımı sonlandırılacak.

GRİ LİSTEDEN ÇIKIŞ İÇİN SON ADIM

İşte dolar ve sterlinde son rakamlar... İşte dolar ve sterlinde son rakamlar...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek teklif ile kripto varlıkların ilk kez yasal tanımının yapılmış olacağını söylemişti.

Editör: Haber Merkezi