Merkez Bankası'nın (TCMB) rezerv birikimi hızla devam ederken, döviz kurları yatay seyrini sürdürüyor. Dolar/TL bugün 32,23 civarında işlem görürken, Euro/TL 34,99 seviyesinde işlem görüyor. Türk Lirası, mayıs ayında dolar karşısında yüzde 0,6 değer kazanırken, nisan ayını da yüzde 0,04 ile sınırlı bir değer kazancıyla tamamlamıştı.

Öncü verilere göre, TCMB'nin swap hariç net rezervi, yerel seçimlerden bu yana yaklaşık 60 milyar dolar artarak pozitif bölgeye yaklaştı. Bankacıların hesaplamalarına göre, geçen hafta swap hariç net rezervler 9 milyar dolar artış gösterdi. Bu artışla, yerel seçim öncesindeki -65,5 milyar dolarlık seviyeden -6 milyar dolara bir iyileşme kaydedildi. TCMB'nin toplam brüt rezervi de geçen hafta 3 milyar doların üzerinde artarak 142,3 milyar dolara çıktı.

Hangi Verilere Dikkat Edilecek?
Perşembe günü, mayıs ayı ekonomi güven endeksi, nisan ayı nihai dış ticaret verileri ve geçen haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetleri yayımlanacak. Cuma günü ise ilk çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi açıklanacak. Bu veriler, ekonominin gidişatını anlamak açısından önemli ipuçları sunacak.

Merkez Bankası rezervleri rekor kırdı! Merkez Bankası rezervleri rekor kırdı!

Küresel piyasalarda ise ABD ve Avrupa'dan gelecek önemli verilere odaklanılmış durumda. ABD'nin büyüme rakamları perşembe günü açıklanacak. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dikkate aldığı enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi ve Euro Bölgesi enflasyon verisi de cuma günü açıklanacak. Bu veriler, küresel ekonomik görünümü şekillendirecek kritik göstergeler olarak öne çıkıyor.

TCMB'nin rezerv artışları ve küresel ekonomik veriler, döviz ve altın piyasalarında önemli hareketlere yol açabilir. Yatırımcılar, bu gelişmeleri yakından takip ediyor.

Editör: Burak Hakkı Polat