Altın fiyatları, ABD'den gelen verilerin risk iştahı üzerinde yarattığı baskı nedeniyle düşüş kaydetti. Ons altın, güne yüzde 0,12 düşüşle 2.358 dolar civarında başladı. Gram altın 2.441 Türk Lirası, çeyrek altın ise 3.969 Türk Lirası seviyelerinde el değiştiriyor. Gram ve çeyrek altın fiyatları, hem ons altın hem de Dolar/TL kuru tarafından etkileniyor.

ABD'de Tüketici Güveni Baskısı
ABD'de hazine tahvillerinin getirisi yaklaşık bir ayın zirvesine yükselerek doların cazibesini artırdı ve hisse piyasaları üzerinde baskı oluşturdu. Dün açıklanan ABD tüketici güven endeksi beklenmedik şekilde yükseldi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerinin zamanı ve büyüklüğüne ilişkin yeni şüpheler oluşturdu. Tüketici güveni, mayıs ayında aylık 4,5 puan artışla 102'ye çıkarak beklentileri aştı. Bu durum, yatırımcıların güvenli liman olarak altına yönelmesini sınırladı.

Merkez Bankası rezervleri rekor kırdı! Merkez Bankası rezervleri rekor kırdı!

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi yüzde 4,56 ile 3 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yatırımcılar, tüketici güven endeksindeki artışın ardından eylül ayında en az 25 baz puan faiz indirimi olasılığını yüzde 44 olarak değerlendiriyor.

Kritik Veriler Bekleniyor
Bu hafta piyasalar, perşembe günü açıklanacak ABD büyüme rakamları ve cuma günü açıklanacak Fed'in dikkate aldığı enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi ile Euro Bölgesi enflasyon verilerine odaklanmış durumda. Bu veriler, altın fiyatlarının seyrini belirlemede önemli rol oynayacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, 6 Haziran'daki para politikası toplantısında faiz indirimine gidileceği beklentilerini dile getirdi. Piyasalar, bu yıl ekim ayına kadar iki faiz indirimi yapılacağını öngörüyor.

Bu gelişmeler ışığında, altın yatırımcıları ve piyasa aktörleri, önümüzdeki günlerde açıklanacak verileri yakından takip ediyor. ABD ve Avrupa'dan gelecek veriler, altın ve döviz piyasalarında önemli hareketlere yol açabilir.

Editör: Burak Hakkı Polat