Altın fiyatları, bu hafta ABD ve Avrupa'dan gelecek kritik veriler öncesinde yatay seyrini sürdürüyor. Ons altın, yüzde 0,07 düşüşle 2.349 dolar seviyelerinde güne başlarken, gram altın 2.430 Türk Lirası, çeyrek altın ise 3.960 Türk Lirası seviyelerinde işlem görüyor. Hem ons altının hem de Dolar/TL kurunun etkisi altındaki gram ve çeyrek altın fiyatları, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor.

Küresel piyasalarda dikkatler ABD ve Avrupa'dan gelecek önemli verilere çevrilmiş durumda. ABD'nin büyüme rakamları perşembe günü açıklanacakken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi ise cuma günü açıklanacak. Euro Bölgesi enflasyon verisi de aynı gün belli olacak.

ABD'li kuruluştan dolar tahmini ABD'li kuruluştan dolar tahmini

Avrupa'da faiz indirimi beklentileri de piyasaların gündeminde önemli bir yer tutuyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, enflasyonun yavaşlaması durumunda faizleri düşürebileceklerini belirtti. Bu açıklamalar, 6 Haziran'daki para politikası toplantısında faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi. Piyasalar, ECB'nin ekim ayına kadar iki faiz indirimi yapmasını fiyatlıyor ve 6 Haziran'da faizlerin yüzde 3,75 seviyesine indirilmesi olasılığı yüzde 88 olarak değerlendiriliyor.

Dolar ise risk iştahındaki hafif toparlanmanın ardından değer kaybetti. Dolar endeksi, yüzde 0,13 düşüşle 104,42 seviyelerinde seyrediyor. Bu durum, altın fiyatlarının nispeten yatay kalmasına katkıda bulunuyor.

Önümüzdeki günlerde açıklanacak veriler ve ECB'nin faiz kararları, altın ve döviz piyasalarında önemli hareketlere yol açabilir. Yatırımcılar, bu gelişmeleri yakından takip ediyor.

Editör: Burak Hakkı Polat