Türk – Yunan ilişkilerinde hiç olmadığı kadar olumlu bir hava seyrediyor.

Türk vatandaşları 2024 yılında 60 € kapıda vize ücreti ödeyerek yıl boyunca 7 gün süre ile tek girişle 10 Yunan adasına gidebilecek. Bu vize ile birlikte schengen vizesine ihtiyaç duyulmuyor.

İyi ilişkiler bununla da sınırlı kalmadı, iki taraf liderleri zaman zaman bir araya gelerek olumlu söylemlerde bulundu. Dün Ankara’da Dışişleri Bakan Yardımcısı  seviyesinde yapılan Siyasi İstişare Toplantısı sonucunda yayınlanan açıklamada 7 Aralık 2023 tarihinde imzalanan Atina Bildirgesi doğrultusunda mevcut olumlu atmosferi ikili ve uluslararası iş birliği alanlarında geliştirmek konusunda ortak taahhütlerin yinelendiği belirtildi.

Oysa Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias günler önce bir radyo programında Ege’de Türk kıyılarının 3 mili dışındaki her şeyin Yunanistan’a ait olduğunu söylemişti.

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, sosyal medya hesabından bu duruma tepki gösterdi. Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ da “AK Parti dış politikasında çöküş” yorumunu yaptı.

İçişleri Bakanlığından 'Adıyaman' açıklaması İçişleri Bakanlığından 'Adıyaman' açıklaması

Özdağ Tweet ..

Cem Gürdeniz’in açıklamaları şöyle:

Yunanistan ile dün Ankara’da Dışişleri Bakan Yardımcısı  seviyesinde yapılan Siyasi İstişare Toplantısı sonucunda yayınlanan açıklamada 7 Aralık 2023 tarihinde imzalanan Atina Bildirgesi doğrultusunda mevcut olumlu atmosferi ikili ve uluslararası iş birliği alanlarında geliştirmek konusunda ortak taahhütlerin yinelendiği belirtilmiş. Benim anlamadığım çok değil, 18 gün önce Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias, bir radyo programında Ege’de Türk kıyılarının 3 mili dışındaki herşeyin Yunanistan’a ait olduğunu söylemişti. Bu açıklama üzerine  Dışişleri  karşı bir açıklama yapmamış, Yunan Büyükelçisi bakanlığa çağrılmamış idi. Bu açıklamayı yapan Yunan Savunma Bakanı halen görevde. Normal şartlarda Ankara, bu küstah iddia geri alınmadıkça istişare toplantısına devam etmemeliydi.  Ancak belli ki dış baskılar bu akla ziyan iddiaya rağmen Türk Yunan yakınlaşmasını dayatıyor. Kimse Türk Yunan barış ve dostluğuna karşı değildir, ancak sevgi tek taraflı olmaz. Yunanistan hakaretlerine ve saçma iddialarına devam etsin ve biz hiç bir şey olmamış gibi devam edelim. Türkiye Yüzyılı iddia ediliyor ise Türk onurunun onun ayrılmaz parçası olduğunu hatırlatmak  vatandaşlık  görevidir.