Özgür Özel'den Paskalya paylaşımı Özgür Özel'den Paskalya paylaşımı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sonrasında yapılan açıklamaya göre, bugünkü toplantılarda herhangi bir ücret konusu görüşülmedi, bu nedenle şu an için bir asgari ücret miktarı belirlenmedi. İkinci toplantı 18 Aralık Pazartesi günü Türk-İş'te gerçekleştirilecek, bu toplantıda işçi tarafı beklentilerini dile getirecek. Üçüncü toplantıya ise işveren tarafı TİSK'te ev sahipliği yapacak. Son toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlenecek ve asgari ücret belirlenecek.

Asgari ücretin tespitiyle birlikte işsizlik maaşı, staj ücretleri, genel sağlık sigortası primleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanma tutarlarında değişiklikler olacak. Görüşmelerde işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Ayrıca, bu yıl TÜRK-İŞ'in işçi tarafındaki heyetinde asgari ücretle çalışan kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi de yer alıyor.

Asgari ücrete yapılabilecek zam senaryolarına göre, yüzde 45 zam durumunda brüt asgari ücret 19 bin 451 liraya, yüzde 50 zamda 20 bin 121 liraya, yüzde 55 zamda 20 bin 791 liraya çıkacak. Mevcut asgari ücret ise net 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor.