Türk İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ocak ayına ait "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması" sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı olan "açlık sınırı" 15,048 TL olarak belirlendi. Aynı aile için "yoksulluk sınırı" ise 49,019 TL oldu. Araştırmada, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 19,630 TL olarak hesaplandı.

Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu harcamaların toplam tutarını ifade eden "yoksulluk sınırı"nın 49,019 TL olduğu belirtilirken, geçim koşullarındaki zorluklar vurgulandı. Araştırmada en dikkat çeken noktalardan biri, gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiği ve özellikle balık fiyatlarında büyük bir yükselişin yaşandığı oldu.

Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti

Balık fiyatlarındaki artışın 32 TL olduğu ifade edilirken, hamsi kilogram fiyatının 120 TL'ye kadar çıktığı belirtildi. Diğer gıda ürünlerinde de fiyat artışlarına dikkat çekilen araştırmada, ekmeğin kilogram fiyatının 8 TL'ye yükseldiği, tavuk fiyatlarında artış yaşandığı ve kuru baklagiller gruplarında en yüksek artışın yeşil mercimekte görüldüğü belirtildi.

Zeytinyağı ve zeytin fiyatlarındaki artışa da değinilen araştırmada, zeytinyağının litre fiyatında ortalama 30 TL'lik artış olduğu ve siyah yeşil zeytin fiyatlarının da yükseldiği bilgisi verildi. Özellikle son 12 ay içinde gıda fiyatlarında yaşanan değişim oranının yüzde 69,76 olduğu belirtilerek, ekonomik zorluklara vurgu yapıldı.