Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dün akşam katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle İsrail ile yapılan silah ticaretine yönelik iddialara cevap veren Bolat, Türkiye'nin Filistin meselesindeki tutumunu net bir şekilde dile getirdi. Bolat, "Türkiye'nin her zaman Filistin davasının yanında olduğunu" belirterek, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti

Ticaret Bakanı, Türkiye'nin ve hükümetin sürekli olarak İsrail ile ticaret yapma suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, bu iddiaların asılsız olduğunu ve bazı marjinal siyasi unsurların ve terör örgütlerinin sahte hesaplarıyla yapılan itibarsızlaştırma çalışmaları olduğunu savundu. Ayrıca, Bolat, İsrail istihbaratının da bazı bilgileri sızdırarak bu algıyı yaratmaya çalıştığını belirtti.

GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) fasıllarına da değinen Bolat, "Bunlardan biri 36. fasıl, patlayıcı maddeler ve devamı, diğeri de silah ve mühimmat başlığı. Bu TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verisinde ana başlık olarak görülünce, çok az miktarda yapılmış ama gümrük beyannamesine baktığınızda birisi jel yakıtı ve çakmak gazı, diğeri de avcılık ve sporculuk için yivli bir av tüfeği parçası ile balıkçılıkta kullanılan zıpkın şeklindeki ürünler çıktı" diye konuştu.

Bolat, son olarak, "İthalatta yüzde 43, ihracatta yüzde 30 bir azalma ile ortalama yüzde 33'lük azalma gerçekleşti. Hükümet olarak kamu kurumları, devlet şirketleri asla İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiçbir unsurunun İsrail ile işbirliği, askeri eğitim, silah mühimmat alım satımı noktasında asla bir irtibatı yok. Savunma sanayisi ürünleri için Milli Savunma Bakanlığının izin belgesine ihtiyaç var. Onları da araştırdık, hiçbirinde izin yok. Milli Savunma Bakanlığımız da gerekli açıklamayı yaptı, biz Ticaret Bakanlığı olarak yaptık. Seçime 3-4 gün kala, hükümeti zor durumda bırakıp 'Acaba birkaç puan kaybettirir miyiz?' diye büyük bir haber yakalamış gibi sunulmak istenen yurt dışı kaynaklı bu sitelerin haberlerini çürüttük" şeklinde konuştu.