Moody's'in şubat ayı güncellemesiyle yayımlanan Küresel Makro Görünüm Raporu'na göre, G20 ekonomilerinin 2024'teki büyüme beklentisi yüzde 2,4 olarak revize edildi. Covid-19 sonrası ekonomik faaliyetlerin istikrarlı bir şekilde normalleştiği, ABD ve birçok gelişmekte olan ülkede beklenenden güçlü toparlanmaların görüldüğü belirtilen raporda, salgın sonrası sürecin olumlu etkenlerle desteklendiği vurgulandı.

Rapora göre, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), ikinci çeyrekte faiz indirimi yapma olasılığı taşıyor. ABD ekonomisinin güçlü olduğuna dikkat çekilen raporda, jeopolitik risklerin ve enflasyonun ekonomik görünüme yönelik potansiyel tehdit oluşturduğu ifade edildi.

G20 ülkelerinin 2022 ve 2023 seviyelerine göre düşen ekonomik büyüme beklentilerine işaret edilen raporda, 2024'te yüzde 2,4 ve 2025'te yüzde 2,6 olarak öngörülen büyüme rakamları paylaşıldı. Gelişmiş G20 ekonomilerinin 2024'te yüzde 1,5, 2025'te yüzde 1,6, gelişmekte olan ekonomilerin ise sırasıyla yüzde 3,8 ve 3,9 büyümesinin beklendiği belirtildi. Arjantin'in ise bu yıl daralması muhtemel tek G20 ekonomisi olduğu kaydedildi.

Moody's, raporunda Fed'in 2024'te faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 4,25-4,50 aralığına çekeceği ve ECB'nin ikinci çeyrekte politika normalleşmesine başlamasının beklendiğini ifade etti. Raporda, küresel ekonomik görünümdeki temel riskler arasında enflasyon, faiz oranlarının belirsizliği ve finans sektöründeki kırılganlıkların yer aldığı belirtildi. Geçen yıla göre makroekonomik risklerin azaldığı, ancak jeopolitik risklerin ön plana çıktığı vurgulandı.

O tarihte motorine indirim geliyor! O tarihte motorine indirim geliyor!

Türkiye'nin büyüme beklentisi ise bu yıl yüzde 2,5 olarak tahmin ediliyor. Moody's, raporunda gelecek yıl için Türkiye'nin büyüme beklentisini yüzde 3 olarak öngördü.