Antalya Diplomasi Forumu, 19 Haziran 2021 tarihinde çeşitli konulardaki panel ve oturumlarla devam ediyor. Bugün gerçekleşen panellerde; Güney Kafkasya: Bölgesel Barış ve İşbirliği İçin Yeni Fırsatlar, Asya’da Bölgesel İşbirliği, Mülteciler ve Göçmenlere İnsani Yaklaşım konuları ele alınacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs’ta Gerçekçi Bir Çözüme Doğru” konulu oturumda konuşmalarını gerçekleştirdi.

Müsavat Dervişoğlu başkan oldu! Müsavat Dervişoğlu başkan oldu!

Antalya’da 18-20 Haziran 2021 tarihleri arasında düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nda ikinci gün oturumları yapılıyor. Diplomasinin kalbinin attığı ve dünyadaki her beş ülkeden birinin dışişleri bakanının katılım gösterdiği forumda, Afrika’dan Balkanlara, Avrupa’dan Asya’ya kadar Türkiye’nin dış politikada iş birliği sürecinde olduğu ülkelerden gelen yetkililer, küresel ve bölgesel sorunlara yönelik görüşlerini ifade ediyor ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyor. Bugün gerçekleşen ilk oturumda, Crans Montana Forumu (CMF) Kurucusu ve Onursal Başkanı Büyükelçi Jean-Paul Carteron’un moderatörlüğünde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta gerçekçi çözümlere ilişkin oturumda konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Türkiye’ye bu forumu düzenlediği için şükranlarımı sunarım. Burada devlet başkanları, dışişleri bakanları ve diğer siyasetçilerle görüşme imkanı bulduk.” dedi. Tatar, Kıbrıs’ta geçmişten bugüne Rum tarafının Enosis emeline devam ettiğini, Helen idealinin Rum yönetimi tarafından dillendirilmeye devam ettiğini kaydetti. Ersin Tatar, Kıbrıs’ta iki devletli çözümün şu andaki en önemli mesele olduğunu dile getirdi. Birleşmiş Milletler’deki Kıbrıs görüşmelerine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, uzun yıllardır devam eden bir Kıbrıs’ta çözüm arayışlarına artık bir son verilmesi ve Rum tarafının ortaya koyduğu yanlı politikalara devam ettiği taktirde çözüme ulaşılamayacağını vurguladı. Tatar, Kıbrıs Türk tarafının iki devletli çözümde ısrar edeceğini söyledi.