Hatay'da deprem! Hatay'da deprem!

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre Anayasa Mahkemesi'nin, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez verdiği "hak ihlali" kararının Yargıtay'a gönderilmesi, Türkiye'de bir yargı krizini derinleştirdi. Hukukçular, kararın ardından tepki göstererek, diplomatik yetkilerini yırtacaklarını ve aynı meslekten olmayı içlerine sindiremediklerini ifade ettiler.

AYM'nin Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal kararının gerekçesi yayımlandığında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, usul hukukunda kendisine verilmemiş bir yetkiyi kullanarak AYM'nin ihlal kararının gereğini yerine getirmekten kaçındığı tespiti yapıldı. Bu durum, hukukçular arasında büyük bir rahatsızlığa neden oldu ve Yargıtay'ın bu kararı bir kez daha incelemesi gerektiği tartışmalarını başladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, bu durumu "Bir mahkeme ‘Ben açıkça anayasayı tanımıyorum’ diyor. Bu ülke üzerinde yaşayan istisnasız herkese meydan okuyor." şeklinde değerlendirmede bulundu. Hukukçular, AYM'nin kararına uymayan mahkemelerin hukuk düzenine zarar verdiği görüşündeler.

Diplomalarını yırtacaklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Köksal, AYM'nin ikinci ihlal kararının gerekçesinde ne yapılması gerektiğinin açıkça belirtildiğini ifade etti. Köksal, "İstanbul 13. ACM, ilk seferde görevini kötüye kullanmıştı. Bu sefer artık kasıtlı olarak görevini kötüye kullanmış demektir." ifadesini kullandı.