Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finansal okuryazarlık düzeyi düşük yatırımcılara sermaye piyasalarında temkinli olma çağrısında bulunarak, Türkiye'de finansal okuryazarlığı artırmak amacıyla çeşitli projelerin hayata geçirileceğini açıkladı. Şimşek, finans teknolojisindeki değişim, yeni finansal enstrümanlar ve ponzi sistemine dikkat çekerek, finansal bilginin önemini vurguladı.

Bakan Şimşek, ülkelerin kalkınma stratejisi açısından yurt içi tasarruf oranlarının artırılması ve tasarrufların finansal piyasalar aracılığıyla reel sektöre aktarılmasının önemine değindi. Finansal okuryazarlığın artırılmasıyla bireylerin sağlıklı yatırım kararları almasının sağlanacağını ifade eden Şimşek, düşük finansal okuryazarlık seviyesindeki bireylerin risk yönetiminde zorlandığını ve sahtekarlıklara daha açık olduğunu belirtti.

Finansal okuryazarlık seviyesinin artırılması için Türkiye'de başlatılacak projeler arasında Finansal Okuryazarlık Portalı, Sermaye Piyasaları ve Finans Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Finans Akademisi gibi eğitim programları yer alacak. Şimşek, bu projelerin yatırımcılara uzun vadeli ve çeşitlendirilmiş bir portföy anlayışı sunarak sermaye piyasalarına katılımı artıracağını ve finansal okuryazarlık düzeyini geliştirerek daha istikrarlı bir sermaye piyasasına ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

14 Mayıs 2024 altın fiyatları 14 Mayıs 2024 altın fiyatları

Bakan Şimşek ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu'nun finansal eğitim çalışmalarında koordinatör kurum olarak görevlendirildiğini ve bu kapsamda Finansal Okuryazarlık Portalı ile bankacılık, bütçe, kredi ve yatırım konularında toplumun her kesimine hitap eden içerikler sunulacağını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu arasında yapılan işbirliği protokolüyle açılacak olan Sermaye Piyasaları ve Finans Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nin finans sektörüne nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçladığını da açıkladı. Bakan Şimşek, ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yürütülen projelerle ev hanımlarına yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri düzenleneceğini ve girişimci kadınlara destek olunacağını ifade etti.