Kararnameye göre Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak Hankendi şehrinde bulunan yüksek öğrenim kurumu temelinde kamu tüzel kişiliğine sahip bir "Karabağ Üniversitesi" kurulduğu bildiriliyor.

Bakanlar Kuruluna Karabağ Üniversitesi'nin tüzüğünü iki ay içinde onaylaması ve bu konuda Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına bilgi vermesi talimatı verildi. Bakanlar Kurulu ayrıca üniversitenin faaliyetlerinin finansmanı ile ilgili gerekli tedbirleri alacak ve Hankendi şehrinde üniversiteye arsa, eğitim ve yurt binaları, spor sahası ve diğer altyapı tesislerinin sağlanması sorunlarını çözecek.

Makedonya'da YAFEM rüzgarı! Makedonya'da YAFEM rüzgarı!

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının 16 Kasım 2022 tarihli Kararnamesi ile onaylanan "Azerbaycan Cumhuriyeti'nin işgalinden kurtarılan topraklara Büyük Dönüşe ilişkin I Devlet Programı" uyarınca, işgalden kurtarılan bölgelerin yeniden inşası, sürdürülebilir kalkınması ve bu bölgelerde yüksek yaşam kalitesi sağlanması amacıyla geniş çaplı yeniden yapılanma çalışmaları yürütülüyor.

Karabağ bölgesinde yüksek öğrenim geleneği tarihsel olarak var olmuştur. İlk yüksek öğretim kurumu 1969 yılında Azerbaycan Pedagoji Enstitüsü'nün bir şubesi olarak burada kurulmuş, 1973'ten 1988'e kadar yüksek öğretim kurumu olarak faaliyet göstermiş, topraklarımızın işgali sırasında faaliyetlerine son vermiştir.

İşgalden kurtarılan bölgelerin ekonomik potansiyeli, devam eden imar ve inşaat çalışmaları ile işgücü piyasasının talepleri, bölgede yüksek nitelikli personel yetiştirilmesine yönelik bir yükseköğretim kurumunun örgütlenmesini zorunlu hale getirmiştir. (qafqazinfo.az sitesinden çevrilmiştir)