Koç Üniversitesi ve Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) tarafından oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu'nun (EAF) "2024 yılında Türkiye Ekonomisi" konferansında konuşan TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Türkiye ekonomisinin zorlu bir süreçten geçtiğini ifade etti. Altınsaç, 2013 yılından itibaren başlayan süreçle birlikte Türkiye ekonomisinin ivme kaybına uğradığını ve enflasyonda kontrol kaybının yaşandığını belirtti.

TÜSİAD Başekonomisti, söz konusu dönemde geçerliliğini yitiren bazı politikaların uygulandığını, ancak bunların ağır bir maliyeti olduğunu vurguladı. Altınsaç, "Mevcut kayıplar göz göre göre yaşandı" diyerek, bu süreçte elde edilen fırsatların doğru kullanılamadığına dikkat çekti.

Bakan Şimşek'ten tasarruf ve enflasyon mesajı Bakan Şimşek'ten tasarruf ve enflasyon mesajı

Geçen yılın ikinci yarısından itibaren uygulanan politikalarda bir U dönüşü olduğunu ifade eden Altınsaç, Türkiye'nin CDS'lerinin 300 puanın altına indiğini söyledi. Ancak Başekonomist, Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin gerçekleşmeyeceğini belirterek, iç talebin hala güçlü olduğunu ve servis enflasyonundaki hareketliliğin iç talebin güçlü olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

TÜSİAD Başekonomisti, sadece Merkez Bankası politikalarının yeterli olmadığını, maliye politikalarının daha fazla destek vermesi gerektiğini belirtti. Altınsaç, geçen yılın temmuz ve ağustos aylarının kaybedildiğini söyleyerek, daha güçlü bir faiz artışının yapılması gerektiğini ifade etti. Reel sektörde son 10 yılda bir verimlilik artışı yaşanmadığını belirten Altınsaç, "TL'nin seviyesi değil, verimlilik artışı gerekiyor. Daha derin ve detaylı politikalara ihtiyaç var" dedi.