Türkiye ve ABD, İsveç’in NATO üyeliği onayı karşılığı F-16 satışı hamlesi iki ülke arasındaki yumuşama döneminin başlangıcı oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı protokolünde Bakan Antony Blinken’dan sonra ikinci sırada görev yapan Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın hafta başında Ankara’ya yaptığı ziyaret ikili ilişkiler hakkında önemli mesajlar verdi.

Slovakya Başbakanı’na silahlı saldırı! Slovakya Başbakanı’na silahlı saldırı!

BBC Türkçe’nin değerlendirmelerine göre, Nuland, Türk basınına yaptığı açıklamalarda, Ankara ziyaretinin zamanlamasının tesadüfi olmadığını, Blinken’ın kendisinden ilişkileri canlandırmasını istediğini kaydederek, Washington’un Ankara ile yakalanan mevcut pozitif seyri devam ettirmekten yana olduğu mesajını verdi.

Amerikalı diplomat, önümüzdeki aylarda enerji, çevre ve ticaret alanlarında görüşmelerin yapılacağını kaydederken, “Yeni temiz enerji teknolojileri üzerinde birlikte çalışmak istiyoruz. Bu konuda da ortadaki potansiyel hakkında iyi bir görüşme gerçekleştirdik. TIFA şemsiyesi altında ticaret görüşmelerimiz de olacak. Bunu da önümüzdeki aylarda gerçekleştirmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD yine S-400 hava savunma sistemleri konusunu gündeme getirerek F-35 ortak savaş uçağı programına geri dönülebileceğinin sinyallerini verdi.

Nuland, “ABD, Türkiye’yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacaktır. Ama önce bu diğer meseleyi çözmeliyiz ve bunu çözerken aynı zamanda Türkiye’nin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını sağlamalıyız” ifadeleriyle Washington’un konuyu nasıl formüle ettiğini ortaya koymuş oldu.

ABD, geçen senelerde de S-400 konusunun çözümü için bazı önerilerde bulunmuş ancak bunlar Ankara tarafından kabul görmemişti. Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir röportajında, bu öneriler arasında S-400 hava savunma sisteminin Rusya ile savaşan Ukrayna’ya verilmesinin olduğunu kayda geçirmişti.