Filistin devletinin kurulması ‘an meselesi’ Filistin devletinin kurulması ‘an meselesi’

Blinken, Gazze’deki insani durum, İsrail-Filistin barışı ve Yemen’deki siyasi çözüm için Suudi Arabistan’ın rolünü vurguladı.

Gazze’ye insani yardım çağrısı

Blinken, dün gerçekleşen görüşmede, Gazze’de yaşanan insani krizin giderilmesi için uluslararası toplumun işbirliği yapması gerektiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı, çatışmanın daha fazla yayılmasının önlenmesi ve bölgesel istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesi için çalışılması gerektiğini de ifade etti.

İsrail-Filistin barışı için ortak öncelik

Blinken, ayrıca, hem ABD’nin hem de Suudi Arabistan’ın ortak önceliği olan İsrailliler ve Filistinliler arasında sürdürülebilir barış için çalışmanın önemine değindi. Blinken, ABD’nin, müttefik ülkelerin diğer devlet ve devlet dışı aktörlerden gelen tehditlere karşı savunmasını destekleme konusundaki kararlılığını da altını çizdi.

Yemen’de siyasi çözüm için Suudi rolü

Blinken, görüşmede ayrıca, ABD-Suudi Arabistan stratejik ortaklığının kalıcı değerini yeniden tasdik etti. İki Bakan, Suudi Arabistan’ın Yemen’de kalıcı bir barış anlaşması sağlama, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Yemenliler arasında siyasi diyaloğu başlatma ve Yemenli aktörlerin bu çabaya odaklanmalarını sağlama çabalarını da ele aldı.