Türk siyasetinin önemli isimlerinden olan büyük dava ve fikir adamı, Alparslan Türkeş doğumunun 106. yılında anılıyor.

4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da vefat eden Ülkücülerin başbuğu olarak adlandırılan Alparslan Türkeş'in bugün 106. doğum günü. 

ALPARSLAN TÜRKEŞ KİMDİR?

25 Kasım 1917’de Kıbrıs’ta Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ve esi Fatma Zehra Hanimin Ali Arslan adini verdikleri oğulları dünyaya geldi. Sonrasında Osman Zeki Bey, Ali Arslan'ın adını adeta senin adın "Alparslan olsun" ve Sultan Alpaslan'a denk bir yiğit Türk ol, diyerek değiştirdi. 

Başbuğ Alparslan Türkeş 1933 yılında ailesiyle birlikte Lefkoşa'dan ayrılarak Limasol'dan kalkan İtalya bandıralı "Viyana" gemisiyle İstanbul'a geldi.

Türkeş, 1933 yılında Lefkoşa doğumlu İzmit milletvekili Hüseyin Sırrı Bellioğlu'nun tavsiyesiyle Kuleli Askeri Lisesine geçici olarak kaydoldu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçince asli kaydı gerçekleşti. 1936 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olan Türkeş, 1938 senesinde Harp Okulu'nu bitirdi. Ardından Muzaffer Hanım ile 5 Eylül 1939'da nişanlandı ve 14 Ocak 1940'ta evlendi. Bu sırada Gelibolu'daki 58. Piyade Alayı 5. Bölük Komutanlığı'na tayin edildi ve Balıkesir, Bandırma, Edincik, Erdek ve Marmara Adasında görev aldı.

Başbuğ Alparslan Türkeş, 1944 yılında üsteğmen rütbesindeyken "Türkçülük-Turancılık" davasından yargılandı ve 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesinde kaldı. milliyetçileri ‘tabutluk’ günleri bekliyordu. Milliyetçiler o dönemde Türkiye'de Türk Milliyetçisi olmanın adeta bedelini ödüyordu. Vatan hainliği suçlamasıyla hâkim karşısına çıktığında bunu şiddetle reddeden Türkeş, mahkemede kendisini"vatan hainliği" suçlamasıyla sorgulayan Savcıya "Diğer sanıklar gibi bana da vatan hainliği isnat edilmiştir. Bunu şiddetle redderim. Ben yeryüzünde her şeyden çok milletimi ve vatanimi severim." diye haykırmıştı.

Başbuğ Türkeş, ilki, 31 Mart 1975 -13 Haziran 1977 yılları arasında ve ikincisi de 1 Ağustos - 31 Aralık 1977 tarihleri arasında Süleyman Demirel başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinde MHP Genel Başkanı olarak, Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı yaptı.

Başbuğ Alparslan Türkeş etrafında toplanan ve onun izinden yürüyen gençlere, Türk Toplumculuğunu, Türk Milliyetçiliğini anlattı. Kısa zamanda çoğalan gençler örgütlenmeye başladılar. 

Doktriner Türk Milliyetçiliği safhası başlamıştır. Türk Milliyetçileri Dokuz Işık, dokuz prensip etrafında toplandı. Başbuğ’un az sayıda gençle başlayan buluşmaları, giderek kalabalıklaştı. Ülkü Ocakları, Büyük Ülkü Derneği ve diğer mesleki örgütlenmelerle komünizmle topyekün mücadele edildi.

Fenerbahçe'nin eski başkanı Tahsin Kaya hayatını kaybetti Fenerbahçe'nin eski başkanı Tahsin Kaya hayatını kaybetti

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Başbuğ Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997 Cuma günü geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da hayatını kaybetti.