AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan 8. Yargı Paketi'ne dair değerlendirmelerde bulundu. Zengin, kanun teklifinin 43 maddeden oluştuğunu belirterek, amaçlarının "yargı hizmetlerinin daha etkin olarak sağlanması" olduğunu söyledi.

Zengin, yargılamaya dair başvuru sürelerindeki karmaşıklığa dikkat çekerek, "Bu sebeple, bundan sonraki düzenlemelerimizi 'hafta' ve 'ay' olarak ifade ederek, süreleri daha anlaşılır hale getirmiş olacağız." dedi. Bu kapsamda sürelerin tebliğle birlikte ve standart olarak 2 hafta olarak belirlendiğini, bu uygulamanın 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren yürürlükte olacağını açıkladı.

Özlem Zengin, ayrıca ceza yaptırımlarının etkinliğini artırmak amacıyla adli para cezalarında alt ve üst sınırları yeniden belirlediklerini ifade etti. Buna göre bir günlük adli para cezasının alt sınırını 20 TL'den 100 TL'ye, üst sınırını ise 100 TL'den 500 TL'ye çıkardıklarını belirtti. Bu düzenlemenin 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren işlenecek suçlar için geçerli olacağını bildirdi.

Ayrıca, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat istemlerine ilişkin önemli bir düzenlemeyi açıklayan Zengin, konutu terk etmemek ve bağımlılıklardan arınmak amacıyla hastanelerde tedavi altında bulundurmak için adli kontrol yükümlülükleri uygulandıktan sonra haklarında kovuşturulmaya yer olmadığına ya da beraatına karar verilen kişilerle ilgili olarak tazminat talep etme imkanı getirildiğini belirtti.

AK Partili başkanın makam aracı kaza yaptı: Yaralılar var AK Partili başkanın makam aracı kaza yaptı: Yaralılar var

Ayrıca, Tazminat Komisyonuna yeni görevler verilerek Anayasa Mahkemesine uzun yargılamalarla ilgili yapılan bireysel başvuruların artık bu komisyona yapılacağını açıkladı. Ceza hukuku, özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla yapılan manevi tazminat taleplerine ilişkin başvuruların bundan sonra Tazminat Komisyonu tarafından karara bağlanacağını ifade etti. Tazminat Komisyonunda görev yapacak hakimlerin 5 heyet halinde Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışacaklarını belirtti.