Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarına ilişkin yaşanan yargı krizi, iktidarın TBMM Sağlık Komisyonu'na getirdiği sağlıkla ilgili yasa teklifi görüşmelerinde etkili oldu. Komisyon, iktidarın sağlıkla ilgili düzenlemelerini içeren yasa teklifini ele aldı.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göreGörüşmeler sırasında söz alan CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, iktidarın önerdiği yasa değişikliğinde disiplin cezası alan sağlık çalışanlarının ek ödemelerinden kesinti yapılmasıyla ilgili maddenin daha önce birçok kez AYM tarafından iptal edildiğini belirtti. Pala, bu düzenlemenin tekrar teklife konulmasının anayasaya aykırı olduğunu ifade etti.

Bu itiraza komisyon başkanı AKP'li Vedat Bilgin sert tepki göstererek, "AYM'nin iptal gerekçesi ne olursa olsun asla 'Kanunu şöyle yapacaksınız' diye bize tarif edemez. AYM'nin böyle bir görevi yoktur. Meclis’in üzerinde kimsenin böyle bir baskı ya da yönlendirme gücü yoktur, reddediyoruz. Böyle bir yorum yapmak kimsenin haddi değildir" dedi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Hüseyin Kürşat Karabıyık da yasa teklifini Meclis'e sunan AKP'li Leyla Şahin Usta'nın AYM'nin uyarılarına dikkat ettiklerini ve teklifi buna göre düzelttiklerini belirterek destek verdi.

1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz olacak mı? 1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz olacak mı?

Komisyonda ayrıca, niteliksiz eğitim verdiği eleştirilerine maruz kalan diş hekimliği fakülteleri de konuşuldu. Komisyon başkanı Vedat Bilgin, "Yeterli bilimsel kadronun olup olmadığına bakılmaksızın çeşitli alanlarda çok sayıda fakültenin açılması ciddi bir sorun yaratıyor. Bunun YÖK tarafından değerlendirilmesi gerekir. Sorunu diploma sahibini artırarak çözmek yerine, kaliteyi artırarak, bilimsel standartları yükselterek yaklaşmak daha doğru olur" şeklinde konuştu.