Türkiye'deki akaryakıt fiyatları, döviz kurundaki dalgalanmalar ve brent petrol fiyatlarındaki değişimlerden etkilenmeye devam ediyor. 15 Mart 2024 itibarıyla yapılan son zamlarla birlikte benzin ve motorin fiyatlarında artış yaşandı.

Benzin grubunda litre başına 1 lira 53 kuruş, motorin grubunda ise litre başına 1 lira 10 kuruşluk bir zam yapıldı. Bu zamın ardından İstanbul'da benzin fiyatları 42,03 lira, Ankara'da 42,74 lira, İzmir'de ise 42,95 lira seviyesine yükseldi. Mazot fiyatları ise İstanbul'da 41,79 lira, Ankara'da 42,59 lira, İzmir'de ise 42,80 lira olarak belirlendi.

Geçtiğimiz haftalarda EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın rafinerilere gönderdiği yazıyla yapılan indirimlerin ardından, şimdi ise yeni bir zam yaşandı. EPDK'nın bu yazısında rafinerilere yapılan uyarılar sonucunda benzin fiyatlarında 76 kuruş, motorin fiyatlarında ise 2,45 lira indirim yapılması bekleniyordu.

Türkiye, İsrail'le olan bütün ticaretini durdurdu! Türkiye, İsrail'le olan bütün ticaretini durdurdu!

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı eklenerek KDV hariç rafineri satış fiyatı belirleniyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takibi ile belirleniyor. Bu faktörlerin etkisiyle akaryakıt fiyatları sürekli olarak güncelleniyor ve değişkenlik gösteriyor.