Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasındaki F-16 satışı ve modernizasyon anlaşması, Kongre onayının kısa sürede alınması ve resmi olarak başlamasıyla birlikte tamamlanacak. İlk teslimatlar en az 4 yıl içinde gerçekleştirilebilecek, ve teslimat takviminde öncelik modernizasyon kitlerine verilecek.

NTV'nin elde ettiği bilgilere göre, Lockheed Martin'in F-16 üretim tesisinin aylık kapasitesi 4 uçakla sınırlı. Ayrıca, tesis zaten daha önce onaylanmış olan satış sözleşmeleri kapsamında diğer ülkelerin F-16'ları için tam kapasiteyle çalışmaktadır.

Bahreyn, Slovakya, Tayvan, Bulgaristan ve Ürdün, sözleşmeleri çerçevesinde 100'den fazla F-16 Blok 70 üretimi için sırayla beklemektedir.

TUSAŞ'IN GÖREV ALMASI SEÇENEKLER ARASINDA

Teslimat takviminin fazla uza-maması için envanterdeki Türk F16'larına entegre edilecek 79 modernizasyon kiti için bu konuda alt yapıya sahip TUSAŞ'ın görev alması seçenekler arasında.

Filistin'in BM üyeliği onaylandı! Filistin'in BM üyeliği onaylandı!

TUSAŞ 1987-2012 yılları arasında, farklı konfigürasyonlarda 270 F-16 savaş uçağının montajını, ve çok sayıda uçağın modernizasyonunu gerçekleştirdi. TUSAŞ tesislerinde halen Özgür-1 ve Özgür-2 projeleri kapsamında Blok 30, Blok 40 ve Blok 50 tipi F16'ların modernizasyon işlemleri devam ediyor.

Türkiye için üretilecek F16'lar için TUSAŞ ile Lockheed Martin firmalarının işbirliği yapması ve uçakların bir bölümünün montajının Türkiye'de yapılması seçenekler arasında.

Lockheed Martin yetkililerinin bu seçeneği değerlendirmek üzere, TUSAŞ'ın F-16 modernizasyon ve üretim hatlarını incelediği de belirtiliyor.