Stalin 79 yıl önce bugün Ahıska Türklerini yerlerinden yurtlarından kopararak sürgün etti. Sürgün sırasında yaşanan acılar yıllar geçse de unutulmadı.

Gürcistan'daki Ahıska Türkleri bir gece ansızın hayvan vagonlarına bindirilerek Sibirya başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerine sürgün edildi.

II. Dünya Savaşı sırasında, Sovyetler Birliği ile Nazi Almanyası arasında yaşanan savaş, Ahıska Türkleri için zorlu bir dönemin başlangıcını işaret etti. 1944 yılında, Sovyet lideri Josef Stalin'in emriyle, Ahıska Türkleri sürgün edildi. Stalin, Ahıska Türklerini Nazi işgali tehlikesi altında oldukları gerekçesiyle Gürcistan'dan Orta Asya'nın uzak bölgelerine sürdü.

Bu sürgün sırasında, binlerce Ahıska Türkü, özellikle Kırgızistan ve Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerine gönderildi. Bu sürgün, Ahıska Türkleri için büyük acı ve zorluklarla dolu bir dönemdi. Yolda yaşanan açlık, hastalık ve diğer zorluklar nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetti.

Ahıska Türklerine sürgünden sonra vatan olan topraklardan Türkiye Cumhuriyeti, kanlı sürgünden yıllar sonra Ahıska Türklerinin kendi topraklarına yerleştirilmesi için çalışmalar yürüttü. 2004 yılının şubat ayında Rusya ve ABD hükumeti, Uluslararası Göç Örgütünün desteğiyle Rusya’nın Krasnodar bölgesinde ikamet eden Ahıska Türklerinin ABD’de yerleştirilmesi programı başlattı. 2005 yılının eylül ayı itibarıyla yaklaşık 21 bin Ahıska Türkü programa katılma başvurusunda bulundu ve 5 bin kişi ABD’nin farklı şehirlerinde yerleştirildi.

Tarihte bugün; 16 Mayıs Tarihte bugün; 16 Mayıs

Günümüzde Ahıska Türkleri dünyada 550 bin civarında nüfusa erişti. Daha sonra da 2014’te Kırım’ın işgali neticesinde Ukrayna’nın doğusunda başlayan Rus işgali nedeniyle çatışmanın ortasında kalan bölgedeki Ahıska Türklerinin bir kısmı Türkiye’nin girişimiyle Erzincan’ın Üzümlü ilçesine yerleştirildi.

Ahıska Türklerinin en çok yaşadıkları ülkelerin başında Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Kırgızistan, Ukrayna ve ABD geliyor.