TKD, 81 ilde bin 257 halk kütüphanesinden alınan istatistiklere göre 2023 yılında en çok okunan kitapları düzenlenen ödül töreni ile açıkladı.

2023 yılında Türkiye’de en çok okunan kitap Körlük oldu.

2024 Oscar adayları duyuruldu 2024 Oscar adayları duyuruldu

Körlük'ü sırasıyla Matt Haig’in “Gece Yarısı Kütüphanesi”, Ahmet Ümit’in “Kayıp Tanrılar Ülkesi”, Zülfü Livaneli’nin “Kardeşimin Hikâyesi” ve Ahmet Ümit’in “Kırlangıç Çığlığı” kitapları takip etti.

Körlük, asıl adı ile 'Ensaio sobre a cegueira', Portekizli yazar José Saramago'nun 1995 yılında yazdığı alegori, bilim kurgu, gerilim ve psikolojik türünde bulunan bir roman olarak raflarda yerini alıyor. 1998 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi José Saramago'nun en ünlü romanlarından birisi olarak gösterilmektedir. Kitap 1999'da Türkçeye çevrilmiştir.

Kitabın konusu, körlüğün salgın bir hastalık gibi yayıldığı bir toplumda korku ve paniğin hâkim olması sonucu ahlaki değerlerin çökmesidir. Kitaptaki olaylar, adı bilinmeyen bir ülkenin adı bilinmeyen bir şehrinde geçmektedir. Romandaki hiçbir kahramanın adı yoktur, herkes sıfatları ile anılmaktadır. Nokta ve virgül dışında hiç noktalama işareti olmadan yazılması ile dikkat çekmiştir.