Amerikalı Müslüman örgütü, yıkılan bir caminin yerine otel inşa edilmesine dur dedi. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Doğu Türkistan’da yıkılan bir caminin yerine, otel inşaatı başlatmayı planlayan Hilton’a “projeyi durdurma” çağrısı yaptı. Açıklamada, “Uygur kültürünün silinmesine yardım etmek, soykırıma da yardım etmek demektir” ifadelerine dikkat çekildi.

ABD’nin en büyük Müslüman sivil halklar örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Doğu Türkistan’da Çin hükumeti tarafından yıkılan bir caminin yerine, otel inşaatı başlatmayı planlayan ABD Merkezli otel zinciri Hilton’a “projeyi durdurma” çağrısında bulundu. CAIR Ulusal İcra Direktörü Nihad Awad ve CAIR araştırmacısı İsmail Allison tarafından yapılan yazılı açıklamada, Çin’in, Uygur Türklerine yönelik “soykırım kampanyası” kapsamında, Uygur Türklerinin kültürlerini, tarihlerini ve özellikle de İslami kimliklerini yok etmeye çalıştığı vurgulandı. Söz konusu açıklamada, “Hilton, Doğu Türkistan’ın (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) Hotan kentinde buldozerlerle yıkılan bir caminin yerine otel inşa ederek, Çin’in soykırım hedefine ulaşmasına yardım ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Hilton’un Çin’in şu ana kadar Uygurlulara ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik baskı politikasının farkına varması ve projeyi durdurması gerektiği belirtilen açıklamada, “Uygur halkının yok edilmesini sağlamak için, Çin kültür silme politikası yürütüyor. Camiler ve mabetler hedef alınıyor. Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü, 2017’den bu yana Sincan’da 16 bin caminin yok edildiğini ya da zarar gördüğünü belirtiyor.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, “Hilton Şirketi, yıkılan bir caminin yerine Hampton oteli dikmeye devam ederse, Çin hükumetinin Uygurlara karşı kültür silme politikasına yardım etmiş olur. Uygur kültürünün silinmesine yardım etmek demek, soykırıma da yardım etmek demektir.” denildi.

California Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterilerine polis müdahalesi California Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterilerine polis müdahalesi

Söz konusu otel projesinin durdurulması için bir imza kampanyası başlatıldığı belirtilen açıklamada, insan haklarına saygılı kişilere bu kampanyayı imzalama çağrısında bulunuldu.