Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Babasultan Köyü’nde sokak, türbe ve cami gibi ortak kullanım alanlarının elektriği yenilenebilir enerji ile sağlanıyor.

TRT HABER’den İlyas Umut Özacar’ın haberine göre, Bursa’nın Babasultan köyünde ortak kullanım alanlarında yenilenebilir enerji kullanılıyor.

ENERJİNİN KAYNAĞI HİDROTEM!

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmaların ardından üretilen, akıllı ve kompakt ilk HES olma özelliği taşıyan HİDROTEM de köyün üst kısmında yer alan su deposuna kurulmuş. Yükseklerden gelen suyun bir bölümü ilk olarak HİDROTEM’e, hemen ardından da köyün sulama deposuna gidiyor.

Bu asteroit Eyfel Kulesi’nden daha büyük! Bu asteroit Eyfel Kulesi’nden daha büyük!

Babasultan Köyü Muhtarı Yener Sayın, HİDROTEM hakkında şunları söyledi:

“HİDROTEM’i iki yıl önce başlattık. Geyikli Baba Türbesi'nin, Baba Sultan Camii'nin ve caminin dış aydınlatmasının elektriği buradan sağlanıyor. Misafirlerin geldiği park gibi geniş alanlarda bir sürü dış aydınlatma lambası da santralden karşılanıyor. Hiçbir yer karanlık kalmasın diye elektriği her yerde kullanıyoruz ama ücret ödemiyoruz.”

HİDROTEM VE KEBAN BARAJININ ENERJİSİ EŞİT!

TEMSAN yetkililerine göre Türkiye’de HİDROTEM’in kurulabileceği 1000 MW’ın üzerinde bir potansiyel bulunuyor. Hedeflenen pazarın toplam büyüklüğü ise Türkiye’nin en büyük ikinci barajı olan Keban barajına eşit.

Editör: Haber Merkezi