'Kayıt parası' skandalı! 'Kayıt parası' skandalı!

Reuters'in bildirdiğine göre, İran'ın sürgündeki muhalefetinin destekçileri Cumartesi günü Berlin'de ve başka yerlerde toplanarak İslam Cumhuriyeti'nin yeni seçilen cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi'nin insanlığa karşı suç işlemekle suçladıkları kovuşturulmasını talep etti .

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın konuşmalarının yer aldığı Özgür İran Dünya Zirvesi kapsamında Berlin'deki Brandenburg Kapısı ve diğer yerlerde bayrak sallayan göstericiler yürüdü.

Açılış konuşmasında, İran Ulusal Direniş Konseyi'nin seçilmiş başkanı Maryam Rajavi, Raisi'yi 1988'de 30.000 siyasi tutuklunun katledilmesinden sorumlu "uşak" olmakla suçladı.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Raisi'nin seçilmesinin insan hakları için bir darbe olduğunu söyledi ve kendisinin ve Washington'ın binlerce siyasi mahkumun yargısız infazı olarak adlandırdıkları olaydaki rolü nedeniyle soruşturulması çağrısında bulundu.

Okuyun: BM uzmanı İran'ın 1988 cinayetleri, Raisi'nin rolü hakkındaki soruşturmayı destekliyor

İran, toplu infazları hiçbir zaman kabul etmedi ve Raisi, rolüyle ilgili iddiaları hiçbir zaman kamuoyuna açıklamadı. Bazı din adamları, 1979 İslam devriminin ilk yıllarında silahlı muhalefetin "ortadan kaldırılmasını" överek yargılamaların adil olduğunu söylediler.

Pompeo, çevrimiçi bir adreste İran cumhurbaşkanlığı seçimini "aslında bir boykot ve rejim bunu biliyor" olarak nitelendirdi. Pompeo, "Bu, tüm dünyanın görebileceği bir gösteri" dedi.

Pompeo, Raisi'yi İran'ın dini lideri lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından teokrasi adına "acı çektirmek, korkutmak, yağmalamaya devam etmek ve yağmalamak" için özenle seçilmiş bir lider olarak kınadı.

İran, bir dışişleri bakanlığı sözcüsünün Pompeo da dahil olmak üzere "satın alınan batılı politikacıları" kendilerini "bir zamanlar Saddam destekli bir terörist tarikat tarafından düzenlenen ve İran kanı taşıyan Avrupa'da düzenlenen bir sirk için kendilerini ucuza satmakla" suçlamasıyla karşılık verdi.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh bir tweet'te, "$$'a doymak bilmeyen susuzluk ve İran karşıtı takıntı, Batı'nın utanç verici ikiyüzlülüğünü tetikliyor" dedi.